Forskning: Glädje har en speciell doft som gör andra glada.

En ny studie visar att glädje har en speciell lukt och den smittar dessutom av sig på andra och gör oss glada, skriver Expressen.

Tidigare har det pratats om att svett kan utsöndra lukten av rädsla, en lukt som kan aktivera våra hjärnor och förbereda oss på fara. Den nederländska studien ”A Sniff of Happiness” visar att svett kan avslöja ännu mer om oss. Studein visar att vi avger en specifik doft när vi är lyckliga, alltså doften av glädje. Det här är ingen doft som vi kan känna i vårt medvetande, men den påverkar hjärnan på olika sätt. Och den specifika ”glädjedoften” påverkar de som är runt omkring oss och gör dem lyckliga.

En av forkarna bakom studien säger att resultatet kan ha stor påverkan på betydelsen av behandlingar av depression i framtiden. Men den nederländska studien är dock fortfarande liten och det behövs mer forskning för att ta fram ytterligare bevis. Att den nederländska studien dessutom är sponsrad av samma företag som står bakom parfymen Axe gör också att man ska studien med en klackspark, skriver Expressen.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna