Forskning: Här är 9 hälsofördelar med att dricka ett glas rött vin om dagen.

Ett äpple om dagen är bra för magen, sägs det ju. Och ett glas rött vin om dagen har också visat sig vara bra – för mer än bara magen. Genom åren har forskningsresultat efter forskningsresultat visat på det röda vinets fördelar. Det är dock viktigt att komma ihåg att vinet inte är ett substitut för andra bra och goda saker i livet, som träning och en hälsosam livsstil, utan snarare ett komplement. Och som med allt annat: hantera vinet med måtta. Här är 9 förbluffande hälsofördelar med rödvin.

1. Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Några glas vin i veckan minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Orsaken tros vara att det nyttiga kolesterolet i blodet, HDL, ökar.

2. Det är som en timme på gymmet

Antioxidanten resveratrol som finns naturligt i vin kan bland annat, precis som träning, öka fettförbränningen. Vin ska dock inte ersätta motion…

11385090-red-wine-being-poured-into-wine-glass

3. Du blir smartare

Ja, det är sant. Att dricka vin behöver inte döda hjärnceller, den som dricker måttligt kan faktiskt öka sin kognitiva förmåga och tänka bättre.

4. Minskar risken för cancer

Att dricka måttligt med rött vin kan minska risken för flera olika typer av cancer, bland annat lungcancer. Det är dock inget Cancerfonden rekommenderar…

5. Du lever längre

Välj vin i stället för öl eller sprit. Vindrickare har nämligen 34 procent lägre dödlighet än sina sprit- och öldrickande kompisar, enligt en finsk studie.

6. Minskar risken för diabetes

Måttliga vindrickare löper 30 procent lägre risk än de som inte dricker att utveckla typ 2-diabetes. Det visar en undersökning från Amsterdam.

4361480-silhouette-of-a-girl-sipping-on-red-wine

7. Du får i dig näringsämnen

De röda druvorna är fulla av näringsämnen. Bland annat mangan, magnesium, kalcium, järn och B-vitamin. Dessa finns i mindre mängder även i rödvin.

8. Bra för immunförsvaret

Måttligt med rödvin kan skydda mot infektioner. Enligt forskare stärker etanol (alltså ren alkohol) immunförsvaret. För mycket alkohol har dock motsatt effekt.

9. Ämnesomsättningen ökar

Rött vin är bra för fettförbränningen om man – just det – dricker måttligt. Bland annat hindrar det nya fettceller från att bildas, visar en amerikansk studie.

Detta är bara några av alla bra saker med rödvin! Det sägs bland annat att folk som dricker rödvin är lyckligare och i regel har en hälsosam livsstil. Men som med all forskning finns det resultat som pekar åt olika håll. Dela gärna vidare detta till dina vinälskande vänner. Och tänk på att dricka med måtta!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna