Forskning: Personer över 40 år bör jobba max 25 timmar i veckan.

Vi lever i en tid där det känns som att de som har jobb arbetar mer och mer och blir mer och mer stressade, samtidigt som regeringen vill höja pensionsåldern. Men ny forskning visar att personer över 40 presterar som bäst om de arbetar tre dagar, eller 25 timmar, i veckan.

Enligt studien som har publicerats i Melbourne Institute Worker Paper series är det bättre för personer över 40 år att arbeta runt 25 timmar i veckan snarare än 55 timmar i veckan.

Ekonomiforskare undersökte hur 3 000 män och 3 500 kvinnor i Australien arbetade. De medverkande fick genomgå en serie kognitiva tester samtidigt som deras arbetsvanor analyserades.

Resultatet visade att de personer som jobbade i upp till 25 timmar i veckan presterade bäst, medan de som arbetade så mycket 55 timmar i veckan presterade sämre än pensionerade och arbetslösa, skriver The Independent. Med kortare veckor var deltagarnas kognitiva förmåga, alltså förmågan att bland annat tänka, uppfatta saker, ta in och minnas information och lösa problem, bättre än vid långa veckor.

– Graden av intellektuell stimulans kan bero på arbetstimmarna. Jobb kan vara ett tveeggat svärd som kan stimulera hjärnaktivitet samtidigt som många arbetstimmar kan orsaka utmattning och stress, som skadar kognitiva funktioner, säger professor Colin McKenzie från Keio university i Tokyo, en av tre författare till rapporten, till The Times.

Han säger också att det kan vara effektivt för medelålders och äldre personer att jobba deltid i stället för heltid för att upprätthålla en bra kognitiv förmåga.

Vad tror du? Dela gärna denna information vidare till dina vänner som du tycker behöver arbeta lite mindre.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna