Forskning: Så förbättrar mörk choklad prestationsförmågan när du tränar.

De flesta av oss är oerhört svaga för choklad. I alla fall i någon form. Själv älskar jag riktigt mörk choklad, med hög kakaohalt. Det känns nyttigare än den ”vanliga” chokladen, man behöver inte äta lika mycket för att känna sig nöjd och dessutom finns det många hälsofördelar med mörk choklad. Nu tillkommer ytterligare en hälsofördel. Enligt ny forskning kan mörk choklad höja prestationsförmågan för dem som tränar.

Att inkludera en liten bit mörk choklad i träningsdieten kan utan ansträngning förbättra prestationsförmågan, skriver New York Times i en hälsoblogg på nätet.

Många vet redan att mörk choklad kan ha positiv effekt på hjärtat och hjärnan. Mycket forskning har fokuserat på ämnet epikatekin, som det generellt sett finns relativt mycket av i mörk choklad som innehåller en stor andel kakao.

Epikatekin får blodkärlen att frigöra mer kväveoxid, som påverkar kroppen på flera sätt. Kväveoxid höjer utvidgningen av veneer och artärer något, vilket innebär att blodflödet ökar och hjärtats funktion förbättras. Det får också muskelcellerna att ta upp mer blodsocker, vilket ger mer energi, och förbättrar cellernas syreupptagning. Det skriver New York Times.

Bildkälla: Mostphotos

1690303-chocolate-close-up-woman-bite-sweets

Forskare vid Kingston University i England har genomfört en studie, som enligt New York Times publicerades i ”The Journal of the International Society of Sports Medicine” i december. I studien åt fyra cyklister 40 gram mörk choklad varje dag, i stället för sitt vanliga snack eller en efterrätt. Fyra andra cyklister ersatte också en efterrätt eller snacks varje dag – men med vit choklad.

Efter två veckor genomfördes tester och sedan bytte de, så att de som tidigare ätit vit choklad nu åt mörk choklad och tvärtom.

Efter ytterligare två veckor testade forskarna cyklisternas syreupptagningsförmåga igen. Och det visade sig att de som hade ätit mörk choklad fick bättre resultat på nästan alla tester. Cyklisterna behövde inte lika mycket syre som tidigare. Förändringen visar på hur de skulle kunna cykla längre eller hårdare innan de blir trötta.

Forskarna tror att den mörka chokladen ökade produktionen av kväveoxid i kroppen, och att det är därför cyklisterna presterade bättre. Skillnaden var inte jättestor, men Rishikesh Kankesh Patel som ledde studien säger enligt New York Times att de som tränar och vill förbättra sin prestationsförmåga gör smart i att byta ut en daglig kaka eller läsk mot en bit choklad i stället.

Helt klart värt att testa, eller hur?

Dela gärna vidare till dina tränings- eller chokladälskande vänner!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna