Forskarna varnar: Grillat kött kan göra dig dement.

Ny forskning riskerar att grusa sommarens grillfester. Efter att ha studerat möss som ätit kost liknande den vi västerlänningar äter kom man fram till ett oroande resultat. Tydligen kan grillat kött leda till demens och diabetes. 

Funderar du på att släpa fram grillen och fira in sommaren med en härlig biff? Då ligger du i riskzonen för diabetes och demens, varnar amerikanska forskare i en nyligen publicerad studie där man följt möss – som levt på kost liknande den vi västerlänningar äter.

Man fann där att giftiga kemikalier som finns i höga koncentrationer i stekt och grillat kött kan öka risken för svåra sjukdomar, samtidigt som man ramlade över oroväckande förändringar i hjärnan kopplade till Alzheimers sjukdom.

Dock finns det hopp för oss som gillar att tugga i oss en schyst köttbit. Men den involverar tyvärr varken stekpannan eller grillen… Studien tyder på att förändringar i matlagningsmetoder kan sänka risken för diabetes – och demens.
– Resultaten är mycket lovande, men den fråga som måste besvaras är om att skära ner på glycotoxins kan förhindra eller vända demens, säger Helen Vlassara, som lett studien vid Icahn School of Medicine på Mount Sinai i New York, till The Guardian.

Trist nog betyder det här att man når bäst resultatet genom att koka sitt kött, till exempel i såser. Det är den heta, torra tillagningen som ökar nivåerna av glycotoxins – som är utbrett i just animaliska produkter – i maten.

Så det är bara att ställa in grillen igen, eller öva på ett trevligt vegetarisk recept.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.