Forskning visar: Öl gör din kropp starkare.

Öl och träning går inte hand i hand, brukar det sägas. Men om du gillar öl – då ska du titta hit nu. Forskare i Tyskland har nämligen kommit fram till att det gör susen för kroppen att dricka några öl efter att du har motionerat, så länge som det är alkoholfritt.

Det är några forskare på Tekniska Universitetet i München som i en studie har kommit fram till att din kropp återhämtar sig utmärkt om du dricker öl efter maraton eller andra långlopp.

I tre veckor lät forskarna några försökspersoner dricka 1-1,5 liter alkoholfri veteöl dagligen som uppladdning inför München Marathon, samtidigt som de efter loppet fick samma ranson i två veckor.

Resultatet visade, som Aktiv Träning också har rapporterat om, att ölen dels stärker immunförsvaret och dels minskar inflammationer i musklerna som kan leda till träningsvärk. Försökspersonerna fick bland annat 20 procent färre inflammationer och en tredjedel så många förkylningar som kontrollgruppen i studien.

olen
Bildkälla: Shutterstock

På frågan om han skulle rekommendera seriösa maratonlöpare att lägga till alkoholfri öl i sin kost så svarade en av forskarna, doktor Johannes Scherr, enligt New York Times: ”När jag ser på resultaten av vår studie, skulle jag svara ja.”

Men den snabba återhämtningen gäller alltså endast alkoholfri öl. Johannes Scherr menar att just den typen av öl är rik på antioxidanter som bland annat förhindrar virus och påverkar det medfödda immunförsvaret positivt.

Hur som helst en glad nyhet för alla ölälskare!

Känner du någon som älskar öl och som skulle bli glad av denna nyheten? Dela gärna vidare!