Forskning visar: Skäggiga män är oemotståndliga

Är du man och går runt och bär på ett stort, yvigt skägg?

Då är du extra attraktiv hos kvinnor – det visar en undersökning gjord i Australien.

I studien, som nyligen genomfördes på University of Queensland i Australien, fick kvinnor titta på datorgenererade, manliga ansikten som antingen var renrakade, hade skäggstubb eller helskägg.

Resultatet? Kvinnor som söker långvariga förhållanden anser att män med skägg är mer attraktiva än de som är renrakade – något forskarna tror beror på maskulinitet, att skägget skickar ut en signal om att man är mer fertil och bättre anpassad för att överleva.

Däremot visar forskningen att män med skäggstubb är mer attraktiva hos kvinnor som söker kortare relationer.

I datorgenereringen skiftade också forskarna på pannben, kindben och käklinje för att göra männens ansikten mer eller mindre maskulina. Flera tidigare studier har visat att maskulina ansiktsdrag har varit mer attraktiva för korta relationer medan feminina drag har varit bättre lämpade som långvariga partners – men forskarna från University of Queensland konstaterar nu att skägget kan förändra den saken. 

Män med maskulina ansiktsdrag kan nämligen anses pålitliga i långvariga förhållanden så länge som de har skägg – då just skägget kan mjuka upp ett maskulint drag som exempelvis en bred käke.

Detta tros också bero på kulturella associationer, att skägg är ett tecken på mognad och visdom.

Dela gärna vidare till dina skäggiga vänner!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna