Forskningen slår fast: Freddie Mercury har den perfekta rösten.

När jag var liten och inte riktigt hade skaffat någon egen musiksmak än blev jag mest matad med dansband och Svensktoppen, som min mamma lyssnade på varje vecka. Min pappa var inte intresserad av musik alls. Så kom jag hem till min farbror och upptäckte en helt annan värld av vinylskivor. Där fanns allt från Deep Purple och Led Zeppelin till 80-talets glamrock. Queen blev genast en favorit och än i dag kan jag lyssna på ”The show must go on”, ”Under pressure” och ”I want it all” på repeat. Och jag har inte fel visar det sig. Att sångaren Freddie Mercury hade en fantastisk röst kan nämligen förklaras med vetenskapen.

Freddie Mercury var en ikonisk sångare, frontfigur i rockbandet Queen från 1970 fram tills han dog i aids 1991. Få personer, oavsett om de föddes på 40-talet eller 00-talet, har kunnat undgå att höra talas om Freddie Mercury eller lyssna på Queen som har en lång rad hits i bagaget. Vad sägs till exempel om ”We are the champions” och ”We will rock you”?

Många musikälskare än eniga om att Freddie Mercury har en av rockhistoriens mäktigaste röster. Och vetenskapen ger dem rätt.

Freddie Mercury

Men vad är det egentligen med Freddie Mercurys röst som är så förföriskt för örat? Är det bara ”a kind of magic”?

En grupp forskare bestämde sig för att plocka isär musiken och rösten för att ta reda på vad det som är rösten så unik. Resultatet av studien publicerades sedan i tidskriften Logopedics phoniatrics vocology.

I analysen av Mercurys röstomfång kom forskarna fram till att han hade en förmåga att snabbt skifta rösten så att den plötsligt kunde låta mjuk eller grov – på bara någon sekund. Freddie Mercury var ovanligt duktig på att använda vibrato, ett sätt att snabbt ändra tonhöjd, skriver I fucking love science.

Dessutom kan han ha haft förmågan att vibrera sina stämband på ett sätt så att undertoner skapades. De bildade i sin tur ljud som få personer skulle kunna skapa.

Forskarlaget jämför denna förmåga med ett ljudsystem som är på väg att nå sin gräns. Ett ljudsystem som är på väg mot kaos – samtidigt som det fortfarande låter väldigt förfinat.

FreddieMercurySinging1977


Bildkälla: Wikipedia

Även om detta är svårt att beskriva kan man, om man har lyssnat på musik på relativt hög volym i en riktigt bra ljudanläggning, förstå vad forskarna menar. De tror att den ikoniske artistens förmåga att skapa dessa undertoner i kombination med hans snabba och oregelbundna vibrato ”kan ha hjälpt till att skapa Freddie Mercurys excentriska och flamboyanta scenpersonlighet”.

Enligt uppgifter spände Mercurys röst över hela fyra oktaver – men forskare har inte kunnat bevisa detta. De håller dock med resten av världen om att världsartisten hade en förträffligt röst.

Här kan du höra låten ”Under pressure” med Queen och David Bowie:

Gilla gärna om du också älskar Freddie mercury och hans musik!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna