Glöm glasögonen. Nu kan ny superlins ge dig perfekt syn på 8 minuter.

Tänk att få tre gånger bättre syn utan kontaktlinser eller glasögon. Eller tänk att ha perfekt syn när man är 100 år gammal. Det kan snart blir möjligt.

Garth Webb, doktor i British Columbia och vd för Ocumentics Technology, ville utveckla en lins som ger perfekt syn oavsett personens ålder eller hälsotillstånd. Hans motivation till projeketet var att han själv ville slippa sina kontaktlinser och glasögon, skriver CBS News.

Ocumentics Technolog jobbade under åtta års tid med projektet som resulterade i superlinsen som kallas för The Bionic Lens. Utvecklingen av linsen, olika patent och förberedelser inför en kommande fabrik har kostat 3 miljoner dollar.

Bild

lins

Garth Webb säger att den konstgjorda linsen ger personer tre gånger bättre syn utan glasögon eller kontaktlinser – oavsett persones ålder. En hundraåring ska alltså kunna ha perfekt syn med den här linsen.

Ingreppet är inte mer avancerat än en vanlig starroperation. Linsen placeras i ögat med en spruta. Linsen viks ihop i sprutan som är fylld med saltlösning och injiceras i ögat. Efter tio sekunder viker linsen ut sig. Enligt Garth Webb tar operationen åtta minuter och patienten får perfekt syn på en gång.

Garth Webb säger att The Bionic Lens kan användas på personer över 25 år eftersom synen är fullt utvecklad då.
– Det här är en synförbättring som världen aldrig tidigare har skådat. Om du tidigare hade svårt att att se vad klockan är på 3 meters håll ska du kunna se vad den är på 9 meters håll, säger Garth Webb till CBC News.

Bild

Skärmavbild 2015-09-02 kl. 10.29.08

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna