Granskning visar: Så många sockerbitar är det i en burk kvarg.

Mellan 2012 och 2014 ökade försäljningen av kvarg i Sverige med över 200 procent. Många ser kvarg som ett perfekt mellanmål. Nyttigt, mättande och gott. Men nu visar det sig att om du väljer smaksatt kvarg är det rena sockerbomben.

Det är Metro som har granskat de smaksatta kvargprodukterna som vi kan köpa i våra svenska butiker. Många äter kvarg efter ett träningspass för att det är mättande och innehåller mycket protein. Men det alla kvargkonsumenter kanske inte visste, och som framkommer i Metros granskning, är att de smaksatta kvargprodukterna innehåller väldigt mycket socker.

De främsta bovarna är Arlas kvarg med smak av vanilj och blåbär som innehåler 5 till 6 sockerbitar (per 250 gram), och Lindahls kvarg jordgubb och kvarg vanilj som innehåller 8 sockerbitar. Om du äter en portion av någon av dessa så får du i dig mer än halva dagens sockerbudget.
– Man ska inte äta för mycket socker och får man då i sig en stor andel från de här produkterna så är det inte bra. Äter man inget annat socker kanske det kan vara okej att äta sådant här, men då bör man tänka på att man har bränt en stor del av dagens sockerbudget, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till Metro.

Livsmedelverkets nutritionist menar att många säkert inte tänker på att det är så mycket socker i de smaksatta kvargprodukterna, och att sockerintaget blir så mycket tydligare om man dricker en burk läsk. Hon anser att det är mycket bättre att äta naturell kvarg med bär i stället för att välja de smaksatta kvargprodukterna.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.