Här är 4 anledningar till att du aldrig någonsin ska hålla dig när du är kissnödig.

Vi vet nog alla hur det är att vara riktigt, riktigt kissnödig. När man håller sig in i det längsta så det känns som att man nästan ska sprängas. Ibland finns det ingen toalett i närheten, ibland är kompisen mitt uppe i en historia man inte vill avbryta, ibland är det lång kö till toaletten på restaurangen. Ja, det finns många anledningar till att vi ibland håller oss så länge det bara går. Det finns dock flera anledningar till att det är farligt att hålla sig för länge. Så nästa du gång du behöver kissa: Leta rätt på en toalett så snart du kan.

Urinblåsan är ett organ som kan rymma upp till 05, liter urin. När den är fylld till ungefär två tredjedelar signalerar känsloceller till hjärnan att den bör tömmas, skriver Illustrerad Vetenskap. Men eftersom kontakten mellan blåsan och hjärnan är en del av det viljestyrda nervsystemet kan du själv bestämma när du ska kissa – därav många som klarar av att hålla sig.

Här är 4 anledningar till varför du INTE ska hålla dig in i det längsta.

1. Du kan få urinvägsinfektion

Om du inte kissar finns det risk att bakterier förökar sig i det samlade kisset, skriver Illustrerad Vetenskap. När du kissar spolas bakterier ut ur urinröret. Bakterier, oftast colibakterier från tarmen, kan orsaka urinvägsinfektion som i värsta fall kan utvecklas till akut njurbäckeninflammation. Det i sin tur kan leda till blodförgiftning, skriver Illustrerad Vetenskap.

2. Blåsan kan rinna över konstant

Om du håller dig ofta kan din blåsa ha vidgats och blivit slapp. Detta kan orsaka så kallad överflödesinkontinens, som innebär att du bara kan tömma blåsan droppvis, skriver Illustrerad Vetenskap. När kisset vill ut hela tiden hamnar det lätt droppar i underkläderna.

3. Du kan få skador på njurarna

Kiss produceras i njurarna och när du håller dig så att blåsan bli spänd arbetar njurarna för fullt med att skickat ned nyrensat kiss genom urinröret. Pressen på njurarna fortsätter även efter att du har kissat, skriver Illustrerad Vetenskap, och kan leda till njurskador.

4. Blåsan kan sprängas och din mage fyllas med kiss

I värsta fall kan blåsan sprängas. Men det är sällsynt, skriver Illustrerad Vetenskap, och händer i regel folk som har skador på blåsan eller under berusning då kroppen kan ”glömma” att kissa. När blåsan sprängs flyter kisset ut i bukhålan och kan sprida infektioner. Dessutom gör det ont.

Dela gärna vidare denna information så att fler får veta varför de aldrig ska hålla igen och alltid lätta på trycket. Man ska dock undvika att gå på toaletten ”för säkerhets skull”, man kan gå för ofta också.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna