Har du djur? Grattis! Det här händer i din kropp om du har husdjur.

Djur är underbara! Det visste jag redan. Hundar som katter, hästar som kossor, älgar som tigrar. Men husdjur är faktiskt bra på många fler sätt än jag trodde. De gör mig inte bara gladare och är en vän i alla lägen, de håller mig också friskare. Här är sju bra anledningar till att skaffa husdjur.

1. Bättre fysik.

Här finns det mycket forskning som visar att din fysiska aktivitet ökar om du har husdjur. Framför allt gäller fördelarna för hundägare. Familjer som har hund rör sig mer än de som inte har hund, enligt en studie från 2010. I genomsnitt går 60 procent av alla hundägare runt 160 minuter per vecka, enligt forsking baserad på samlade studier från 1990-2010.

2. Minskad risk för hjärt och kärlsjukdomar.

För den som befinner sig i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar kan ett husdjur (speciellt hundar) minska risken för hjärt- kärlsjukdom, visar en undersökning från American Heart Association. Det kan vara så att friskare människor också är mer benägna att bli djurägare, eller att människor med hundar tenderar att röra sig mer överlag.

24061-little-kitten

3. Bättre sömn.

Är du en sån som låter ditt husdjur sova i sängen? Det kan ha sina fördelar. Att sova med sitt husdjur kan minska stress och göra dig mer avslappnad, vilket leder till bättre sömn. Men en del studier studier har visat att sömnen kan försämras med husdjur i sängen. Hur som helst, mysigt är det i alla fall…

4. Motverkar ensamhet.

Om du har ett husdjur hemma har du alltid en kompis att prata med, och krama när du känner dig ensam. Studier har visat att ett husdjur kan hjälpa till att minska känslorna av ensamhet, speciellt bland ensamstående kvinnor.

5. Minskar risken för depression.

Husdjur kan verkligen ge stöd till sin matte/husse. Enligt en studie i Journal of Personality and Social Psychology mår djurägare bättre både fysiskt och psykiskt än de som inte äger husdjur. Självförtroende ökar och husdjur kan stärka känslorna av tillhörighet och en meningsfull tillvaro.

6. Kolesterolsänkande.

Dagliga promenader är ett bra sätt att hålla ditt kolesterol nere. Studier i Australien har visat att människor som äger husdjur hade såväl lägre kolesterol- som triglyceridnivåer.

787141-woman-and-a-dog-walking

7. Förebygga allergi.

Barn som före sex månaders ålder exponerats för pälsdjur löper mindre risk att utveckla allergiska sjukdomar, hösnuva och eksem, enligt en studie publicerad i tidskriften Clinical & Experimental Allergy.

Del gärna vidare till dina vänner med husdjur – eller till dem du tycker behöver skaffa ett 🙂

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna