Hon föddes utan näsa, men nu ska hon få en ny och tekniken förbluffar världen över.

Tessa Evans älskar att leka och har konstant ett leende på läpparna. Hon är som vilken 2-åring som helst, förutom att hon föddes utan näsa. Nu ska hon få en näsa – tack vare en 3d-skrivare. Ingreppet är historiskt och den första i sitt slag. – Även om Tessas fall är sällsynt, så kommer den här nya tekniken att förenkla för personer som föds utan näsa. Tidigare har ingreppen inte varit särskilt lyckosamma, säger Jonathan Britto, läkaren som genomförde den första operationen på 2-åringen.  

Tessa Evans föddes i den irländska staden Maghera med den extremt sällsynta sjukdomen Nasal agenesi som endast har drabbat ett 50-tal personer någonsin. Hon kan bli förkyld och nysa, men kan varken lukta eller andas ur näsan.

Skärmavbild 2015-06-26 kl. 09.57.32

Men genom ny teknik ska 2-åriga Tessa nu få en näsa. Och det tack vare ett 3d-utskrivet implantat. Det sätts in i hennes ansikte och skapar sakta men säkert den näsan hon saknat sedan födseln. Operationen är historik och den första i sitt slag.
– Det var ett väldigt svårt val för oss eftersom vi älskar Tessa så mycket och tycker att hon är vacker som hon är. Men vi valde att gå vidare eftersom det var ett sätt att gradvis förändra hennes utseende utan att någonsin skära i hennes ansikte, säger Tessas mamma Grainne till Daily Mail.

Skärmavbild 2015-06-26 kl. 10.05.47

Tessas liv utan näsa har aldrig varit någon hinder för henne att leva ett helt vanligt liv. Familjen beskriver henne som ett väldigt lyckligt barn som älskar att leka.
– Alla som träffar henne blir omedelbart förälskade. Vi vill bara att hon ska inspirera andra som hon inspirerar oss, säger Tessas mamma Grainne till Daily Mail.

Skärmavbild 2015-06-26 kl. 10.10.53

Titta, vilket litet charmtroll hon är! Vi får hoppas allting går bra för familjen Evans!

född

Bilder: Daily Mail.

Nedanför kan du se ett inslag med Tessa.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna