I dag är det årets deppigaste dag. Så här enkelt blir du på bättre humör.

När jag klev upp i morse kändes det som att få en rak höger. Det var kolsvart ute och termometern visade nästan 10 minusgrader. Jag hade betalat hur mycket som helst nästan för att få ligga kvar i sängen hela dagen och bara vrida på mig. Den här måndagen kändes på något sätt extra tung, kanske den tyngsta på väldigt länge. Nu visar det sig att det kan finnas en förklaring till detta.

Förklaringen till att denna dag kan kännas lite extra tung är nämligen att den går under namnet ”Blue ”Monday”, på svenska ”blå måndag”. Detta är namnet på den tredje måndagen i januari och har fått sitt namn av en brittisk forskare vid namn Cliff Arnall.

Han har med hjälp av en matematisk formel lyckats räkna ut hur deppig en dag är. I sin matematiska formel räknar han in följande faktorer: vädret, ekonomisk skuld, månadslön, tid som förflutit sedan julen, tiden som gått sedan vi avgett våra nyårslöften och misslyckats, låg motivationsnivå och behovet av att vidta åtgärder. Resultatet blir sedan att just idag – den tredje måndagen i januari – är den absolut värsta dagen.

Hans uträkning har dock fått viss kritik från andra forskare. Enligt Wikipedia presenterades idén om en ”blå måndag” första gången i ett pressmeddelande 2005 av resebolaget Sky Travel där Cliff Arnall uttalade sig om fenomenet. Men även om uträkningen är kritiserad så har fenomenet blivit allt mer välkänt och uppmärksammas årligen i sociala medier.

Aftonbladet, som också uppmärksammar dagen, har talat med psykologen och psykoterapeuten Christina Hermanrud. Hon menar dock att det finns en viss poäng med tanken om att just den tredje måndagen i januari är extra deppig.

– Oberoende av hur seriös hans forskning så är det långt till påsken och vi har oxveckorna framför oss, säger hon och ger också förslag på hur man ska ljusa upp tillvaron.

– Man får fundera över vad man själv tycker är roligt. Lägg in en liten ledighet, unna dig något! Det behöver inte vara märkvärdigt.

5 enkla saker du kan göra för att pigga upp dig:

1. Gå ut! Genom att gå ut en liten stund mitt på dagen får du både frisk luft och välbehövligt dagsljus.

2. Tänd ljus! När det är mörkt stora delar av dagen blir det både ljus och mysigt med lite värmeljus i hemmet. Kom bara ihåg att släcka när du är klar.

3. Se en film! Iskylan gör det svårt att hitta på saker utomhus varför det kan vara jättemysigt och bädda ner sig framför en bra film.

4. Ring en vän/familjemedlem! Att umgås med någon vi tycker om ger oss både värme och trevlig sällskap.

5. Surfa runt på Newsner! Newsner är fullt med roliga, uppiggande och glada nyheter.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna