Ida blev av med pollenallergin bara genom att sluta äta detta.

Ända sedan jag var liten har jag haft riktigt stora problem med pollenallergi. Trots att jag använt såväl allergitabletter som nässpray och ögondroppar har den gjort sig påmind, denna jobbiga och plågsamma allergi. Och jag är inte ensam om att lida när våren kommer och bland annat lövträden börjar sprida pollen. Enligt Allergiguiden lider mellan 15-20% av den svenska befolkningen av pollenallergin och de senaste 20 åren har antalet som drabbats ökat kraftigt. En av de drabbade är 17-åriga Ida Hultberg som har lidit av svår pollenallergi i flera år. Men när hon och hennes mamma började forska lite mer i ämnet och beslutade sig för att testa att utesluta en tillsats i maten vände allt.

Den allra vanligaste formen av pollenallergi är den mot pollen från björk eller gräs och symptomen, som innefattar bland annat röda, kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva, är många gånger oerhört påfrestande för den som drabbas.

Ida Hultberg, 17, har lidit av pollenallergi i flera år. Men nyligen fick hon och hennes mamma Karin upp ögonen för sambandet mellan pollenallergi och citronsyra. Och det de upptäckte skulle få oväntat positiva konsekvenser för hennes allergi.

Efter att ha sökt runt lite på nätet insåg nämligen mamma Karin att citronsyra inte var något naturligt citronämne, utan det utvinns i stället av ett svartmögel som tillhör samma mögelfamilj som husmögel.

Med anledning av detta bestämde sig mor och dotter för att skippa all typ av mat som innehöll citronsyra.

– Det var då vi förstod hur mycket som innehåller citronsyra, eller som det oftast benämns E 330, E 331, E 332, E 333, E 380, E 1505 eller citric acid, berättar Karin. Att det var i marmelad, sylt och saft, det anade jag eftersom det ofta står citronsyra i recepten när man gör saft. Men att det fanns i yoghurt, läsk, kex, kakor, glass, godis, chips, halvfabrikat mm hade jag ingen aning om, säger Karin Hultgren till Hemmets Veckotidning som först uppmärksammat historien.

Bildkälla: Wikipedia Commons

Och ganska snart började Ida märka stora förändringar.

– Plötsligt behövde jag inte längre ta mina ögondroppar och snart ”glömde” jag även nässprayen, det funkade ju ändå, berättar Ida.

Metoden med att utesluta citronsyra ur kosten för att mildra eller slippa sin allergi har fått stor uppmärksamhet de senaste åren och uppmärksammades först av Hässleholmsbon Irene Hultqvist vars son blev mycket bättre när han slutade med mat som innehåller citronsyra, något hon berättar mer om i en intervju med Hemmets Veckotidning.

– Det är allt fler som testar och blir av med sina allergisymtom och eksem. Än är inte vetenskapen intresserad så det finns inga bevis, men människors erfarenhet gör att det sprider sig, säger Irene bland annat i intervjun.

På Facebook finns gruppen ”Fri från allergi genom att undvika citronsyra” som har drygt 7500 medlemmar i skrivande stund. I gruppens beskrivning står bland annat:

”Kan man bli fri från sin allergi? Vi är många som har erfarenhet av att man enkelt kan bli symtomfri utan medicinering. Lösningen är att helt enkelt utesluta all E330 (citronsyra) ur kosten. Detta har visat sig vara en metod som fungerar för de flesta typerna av allergi såsom hösnuva och allergi mot djur.”

Bildkälla: Wikipedia

Vårdguiden skriver också om hur du som är allergiker kan bete dig för att mildra allergin under pollensäsongen. Tänk bland annat på att:

* vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga
* inte hänga ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus
* motionera utomhus på morgonen medan daggen fortfarande binder pollen eller helt undvika att motionera utomhus
* undvika att vara på en nyklippt gräsmatta och gräsklippning, eller klippa gräset när det är daggvått
* skölja bort pollen ur håret innan du går och lägger dig
* inte ta in växter med pollen inomhus
* undvika kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen
* ha fönstren stängda under dagen
* byta kläder när du har varit utomhus
* följa pollenprognoserna för att vara förberedd på höga pollenhalter i luften.

Om du har vänner eller bekanta som lider av svår pollenallergi kan det vara en god idé att dela det här vidare så att de också får reda på hur mycket det kan hjälpa att skippa mat som innehåller citronsyra.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna