Jag var alltid trött och förstod inte varför. Då läste jag DETTA och nu vet jag vad som händer med mig och vad jag bör göra.

Utmattningssyndrom är ett ord som har börjat höras och synas mer och mer de senaste åren. Det är ett sjukdomstillstånd som folk kan få efter långvarig stress eller andra påfrestningar. Till exempel mycket att göra på jobbet eller händelser i privatlivet. Ja, de flesta har säkert hört talas om det. Många känner säkert någon som har drabbats också, eller kanske rentav har varit drabbade själva. Tyvärr tas inte utmattningssyndrom, eller utbrändhet, på allvar alla gånger. En del tror att det är en påhittad sjukdom. Men den är högst verklig och drabbar ofta högpresterande människor. Kurera.se har pratat med stressexperten Karin Isberg som berättar vad utmattning egentligen innebär. Här beskriver hon utmattningssyndrom i fem punkter.

1. Utmattning drabbar starka personer

Enligt Karin Isberg drabbar tillståndet oftast högpresterande personer med ”stora inre resurser”. De ställer höga krav på sig själva och upplever även krav utifrån. ”Det krävs en stark person för att pressa sig så hårt och så länge”, säger Karin isberg till Kurera.se. Enligt hjärnforskaren Agneta Sandström drabbar utmattning ofta personer med kvalificerade jobb och lång utbildning, skriver Promas.se.

Bilkälla: Mostphotos

1093373-grimacing-woman-suffering-a-headache (1)

2. Utmattning drabbar omtänksamma personer

Karin Isberg säger att godhjärtade människor som tänker mycket på andra lättare drabbas av utmattning. De tycker att det känns egoistiskt att fokusera på sig själv så de försummar sina behov. Hon jämför det med att köra bil utan att tanka.

3. Utmattning drabbar dem som har svårt att säga nej

Den som tänker mer på andra än sig själv och dessutom ställer stora krav på sig själv har i regel svårt att säga nej. Men säger man aldrig nej räcker så småningom varken tiden eller orken till. ”De inre resurserna töms”, säger Karin Isberg till Kurera.se.

4. Utmattning är inte samma sak som depression

Även om utmattning och depression har likheter finns det avgörande skillnader. Medan deprimerade personer ”ger upp” brukar utmattade personer känna frustration och ilska över livet, enligt Karin Isberg. Agneta Sandström säger till Promas.se att utmattade personer skiljer sig kliniskt från deprimerade. En del blir deprimerade av utmattning men långt ifrån alla.

Bilkälla: Mostphotos

26277-girl-jumping

5. Vägen ut ur utmattning är att fokusera på sig själv

Prioritera till eget välmående! Då fylls de inre resurserna på igen och att ägna oss åt saker vi tycker om gör oss glada. Det är också bra att öva på att sätta gränser, säga nej och våga be om hjälp, enligt Karin Isberg. Det förebygger att vi drabbas av utmattning. Bland det viktigaste är att sova ordentligt, enligt Agneta Sandström.

Utmattning är ett tillstånd som förtjänar att tas på allvar. Dela gärna vidare denna information!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna