Kalle är det första barnet som har räddats av ett mekaniskt hjärta.

Lille Kalle Sørensen, 18 månader gammal, från Danmark, hade hjärtproblem och behövde ett nytt hjärta. Men det tog för lång tid innan man hittade en donator så i stället hittade man en annan lösning som räddade Kalle och som kan innebära att ännu fler barn kan räddas i framtiden, skriver danska TV2.

Kalle Sørensen var på väg att dö när man inte hittade ett nytt hjärta åt honom. Men den lille pojken överlevde. Han är nämligen det första barnet i Danmark som har räddats av ett mekaniskt hjärta.

Hjärtat kallas för ”Berlin Heart” och det kan ersätta hjärtats funktion och förlänga en patiens levnadstid med ett år. Vuxna har tidigare fått det mekaniska hjärtat i Danmark men Kalle är alltså det första barnet i Danmark som räddas med den här lösningen.

En månad efter att den lille pojken hade fått det mekaniska hjärtat fick han donationshjärta som han hade väntat på. På hjärtcentrumet vid Rigshospitalet i Danmark är det här ett viktig och betydelsefull händelse.

– Innan stod vi maktlösa och såg patienter som blev sämre och sämre och till slut gled ifrån oss. I verkligheten har vi väntat på att ett annat barn ska skadas. Det är en förfärlig situation, säger Morten Helvind, överläkaren på Rigshospitalet, enligt TV2.

Varje år är det ungefär 40 barn i Danmark som är i samma situation som Kalle Sørensen, och minst 10 av dem överlever inte. Men detta kan nu komma att förändras med ”Berlin Heart”.
– Det kommer att rädda många liv, säger Morten Helvind.

Fantastisk nyhed.

For første gang har et mekanisk hjerte reddet et barn, der ellers stod til at dø af manglen på et donorhjerte

Posted by tv2.dk on Monday, September 21, 2015

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna