Kan det här vara framtidens mat?

Hamburgare, pasta, cesarsallad, vårrullar, sushi. Listan är nästan oändlig. I dag har vi mängder av maträtter att välja mellan och det kommer hela tiden nya mattrender, samtidigt som vi blir allt mer medvetna om att äta klimatsmart. Så vad kommer vi att äta om 10 år?

Något som påverkas av hur och vad vi äter är klimatet. Maten står för cirka 25 procent av vår klimatpåverkan. Så trenden med att hitta och äta nya klimatsmarta livsmedel ökar konstant. Vad kommer vi att att äta i framtiden för att värna om miljön? Vad skulle man exempelvis äta i ”Historieätarna” om man dokumenterade 2020-talet?

Det har tidigare pratats om att insekter skulle kunna bli ett vanligt livsmedel i framtiden. Enligt den engelska rapporten Food Futures, gjord av the Waste and resources Action Programme, är insekter ett miljövänligt alternativ till kött och borde bli ett vanligt inslag i våra matvanor om tio år.

1024px-Insect_food_stall

På många ställen i världen är det redan vanligt att man äter insekter och en del restauranger serverar mat gjord på insekter.
– Det är många fler än vad man kan tro som äter insekter, nästan 90 % av världens befolkning. Men det är ju inte lika vanligt här i Sverige som i till exempel Thailand eller Kenya, har Madeleine Fogde från nätverket SIANI, tidigare sagt till SVT.
Siani är ett nätverk med uppdrag att utveckla en kunskapsbasis inom den svenska jordbruks- och utvecklingssekotrn.

shutterstock_134453477

Vid en första anblick ser detta kanske ut att vara ”vanlig” mat. Men när man tittar närmare och zoomar in ser man att det är insekter. Jag blir ganska nyfiken och skulle vilja testa.

Foto

Skärmavbild 2016-02-03 kl. 11.38.08

Just nu pågår en skolturné i Sverige där ungdomar från prova framtidens skollunch. Det är Brödinstituetet som ligger bakom turnén och det är bagaren Johan Sörberg, känd från ”Hela Sverige bakar” och kocken Paul Svensson som tillagar matproverna.

I början av veckan var det åttondeklassare i Alfaskolan i Solna som fick prova på att äta något de förmodligen aldrig smakat tidigare – mackor med frystorkade syrsor och karameliserade laver. Kanske kan det bli något vi äter mer av i framtiden?

Enligt Johan Sörberg är bröd ett av det mest klimatsmarta livsmedlen vi kan äta och även insekter är ett bra val om man vill värna om miljön.
– Insekter är en proteinkälla som är helt outforskad och som man kanske på något sätt kan känna sig lite äcklad av fast man egentligen inte har ett förhållningssätt till det. Sen är den andra aspekten att vi behöver äta mer vegetabilier och bröd är vegetabiliskt. Totalen utav att man tillför insekter, som har mycket större proteinvärde, som pålägg på brödet så får man det mest klimatsmarta man kan stoppa i sig, säger Paul Svensson till SVT Nyheter.

Här kan du kolla på en video om insektsmat:

Kanske är det insekter som serveras på fredagsmyset om några år? Tror ni att vi kommer att mer äta insekter i framtiden? Dela gärna med er av era tankar i kommentarerna.