Kokar du av ilska när folk smaskar? Då kan du lida av misofoni.

Mjuk banan som någon långsamt äter på bussen, en gaffel som skär sig mot tallriken eller naglar längs ner med en griffeltavla.. Fylls du redan av irritation eller obehag? Då kan du lida av misofoni.

Det kan verka fånigt om man inte upplevt det själv, men det drabbar faktiskt tusentals. Upp till 20 % av befolkningen uppskattas lida av misofoni, enligt en amerikansk studie. Även fast det inte handlar om något allvarligt, så kan det reta upp många personer och skapa irritation på exempelvis familjemiddagar.

Tillståndet kallas misofoni och är en överkänslighet för vissa ljud, som i sin tur orsakar en provokation hos den drabbade. Det kan förekomma med vilket ljud som helst, men sker oftare med dagliga ljud som de flesta människorna inte ens märker av.

Det kan vara ljudet av någon som tuggar på pommes frites eller knapriga knäckemackor, ljud utav upprepande klick, en person som andas tungt, någon som knäpper med fingrarna. Nästan vad som helst kan utlösa denna inre ilska och frustration av störande ljud. På sätt och vis är det ganska hemskt, eftersom det inte spelar någon roll vem det är som orsakar ljudet. Den drabbade personen däremot, kan ibland tvingas avlägsna sig från sammankomsten eller platsen för att undvika den mentala tortyren.

Samma personer rynkar även ofta pannan och blir uppretade av nästan ingenting. Har man inte drabbats av misofoni, kan denna irritation och ilska över till synes meningslösa ljud vara väldigt svår att förstå. Människor tror helt enkelt att personen lider av en allmän bitterhet och går runt och stör sig på det mesta i livet. När en person försöker förklara vad det är som händer och hur det upplevs, så säger folk ofta samma sak: Hur kan du störa dig på något så obetydligt?

Om du är en av dem som lider av misofoni, försök berätta för andra vad du upplever, de kanske faktiskt förstår. Det blir lättare att undvika ett plötsligt avbrott från middagsbordet utan orsak. I stället kan du snällt ursäkta dig och hänvisa till ditt tillstånd. Dessutom du kanske snällt kan be sällskapet att tugga sin mat långsammare, utan att de tar illa upp.

En liten tröst i misären kan komma från en ny studie som forskare vid Northwestern University i USA genomfört. Studien visar att de som är överkänsliga till vissa ljud tenderar att vara mer kreativa. Enligt forskarna finns det ett samband med nivån av ljudkänslighet och resultat i kreativitetstest. Slutsatsen är att det inte alltid är lätt att vara ett kreativt geni, när det kan hänga ihop med bieffekter så som misofoni.

Jag hade verkligen ingen aning om att det här var så vanligt, det ska jag verkligen se till att bära med mig nästa gång jag äter något knaprigt på bussen!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna