Kroppens varning: Symptomen som kan avslöja dold njursjukdom

Det är otroligt viktigt att lyssna på kroppens egna signaler! Njurarna spelar en väldigt viktig roll för vår hälsa. Men precis som med övriga kroppen löper även njurarna en risk att drabbas av sjukdomar. Njursjukdomar är svåra att upptäcka på ett tidigt stadium, men det finns några tecken på att allt inte står rätt till, skriver sajten Steg för hälsa.

Bakom magen, i linje med ryggraden, sitter njurarna. De är väldigt viktiga för vår hälsa. De ansvarar bland annat för blodtrycket, kroppens vätskor och för att hålla elektrolytnivåerna under kontroll. Om njurarna inte fungerar som det ska riskerar kroppen att snabbt hamna i obalans. Därför är det extra viktigt att lyssna på kroppens signaler.

Trötthet
Njurarna har en viktig roll för produktionen av röda blodkroppar. När njurarna inte mår som de ska minskar också produktionen av röda blodkroppar, vilket gör att vi inte får det syre vi behöver och kan drabbas av kronisk trötthet.

Klåda
Många av de gifter vi får i oss rensas ut av njurarna. Om njurarna inte fungerar ordentligt så får vi ökade halter av gifter i kroppen och då är det vanligt att känna klåda under huden.

Svullnader
Njursvikt kan vara en faktor bakom svullnader i exempelvis fötterna. Då uppstår nämligen en obalans av vatten- och natriumhalt i kroppen.

Anemi (blodbrist)
Blodbrist innebär att kroppen har för få röda blodkroppar i blodet, vilket gör att vi inte får tillräckligt med syre som gör oss orkeslösa.

Ryggsmärta
Smärta i nedre delen av ryggen kan vara symtom på flera olika njursjukdomar, speciellt om man nått mogen ålder. Det kan då röra sig om njursten eller urinvägsinfektion. Om det rör sig om urinvägsinfektion så brukar kroppen också uppvisa andra symtom som svårigheter att urinera. Det gäller att vara vaksam på ryggsmärta då det kan vara nyckeln till att upptäcka njursjukdomar i ett tidigt skede.

Förändringar i urinen
Om njurarna mår dåligt och inte kan utföra sitt jobb ordentligt kan det påverka urinen, bland annat på följande sätt.
Gå på toa mitt i natten.
Urinen är skummit eller bubbligt.
Urinen är mörk och har en stark lukt.
Inkontinens.
Blod i urinen.

Dålig andedräkt
Som vi nämnt tidigare så rensar njurarna ut kroppens gifter. Om andedräkten luktar ammoniak eller om man har en lite metallisk smak i munnen kan det vara ett tecken på att njurarna inte kan rensa bort alla gifter ur kroppen som de ska.

Det är superviktigt att ta hand om sig och lyssna på kroppens signaler. Därför är det viktigt att dela den här artikeln med alla dina vänner så de också får veta vilka av kroppens signaler man måste ta på allvar!