Kroppens varningssignaler: 5 tecken på att du är sockerberoende

För ett tag sen berättade en vän till mig att hon är sockerberoende. Jag skojade om att jag också är det men då blev hon allvarlig och sade till mig att det är en sjukdom. Det hade jag verkligen ingen aning om.

Hon förklarade för mig att sockerberoende är en biokemisk sjukdom och att alla människors kroppar reagerar olika och för en del är socker faktiskt farligt. Hon gick till och med så långt med att påstå att det är en allvarlig sjukdom då för mycket socker kan leda till fetma och vidare till följdsjukdomar såsom hjärtproblem och diabetes.

Foto: Wikimedia commons

Olika åsikter om sockerberoende

Men bland forskare råder det olika åsikter om sockerberoende. I en intervju med SVT säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson följande:

– Socker är det enda livsmedlet som man vet höjer halten av dopamin hos människan. Man smakar, gillar det, äter mer och kan sedan inte vara utan. Organismen blir beroende av socker för att må bra och tankarna börjar kretsa kring att skaffa godis och sötsaker.

Men professor Claude Marcus menar att socker inte kan klassas som en beroendeframkallande drog som kräver medicinsk behandling.

– Det finns massor av saker vi tycker om och som kan anses beroendeframkallande: löpning, pianospel eller en vacker utsikt. Men det är stor skillnad på dessa och att vara beroende av till exempel nikotin eller andra droger som påverkar hjärnans belöningssystem direkt. Socker belönar via det normala nervsystemet med lukt, smak och syn, säger Claude Marcus till SVT.

Enligt näringsexperten Patrick Holford var år 2009 hela 20 miljoner av Storbritanniens då 61 miljoner stora befolkning sockerberoende. Det är fyra gånger mer än de 5 miljoner alkoholister som då fanns i Storbritannien!

Är jag sockerberoende?

Men vad är då sockerberoende enligt experter? Enligt Bitten Jonsson, specialist på sockerberoende, är ett av de tidiga tecknen på sockerberoende ett hemlighetsfullt och skamfyllt beteende.

– Jag brukar skoja att jag vet ingen som gömmer, smyger och ljuger om kokt torsk eller gurka, utan det är ju socker och kakor – allt som innehåller socker och mjöl, säger hon i en intervju med tidskriften Epoch Times.

I samma intervju berättar hon också att ett tecken på beroende är att man lovar saker som man inte håller. Man kan till exempel lova sig själv att man inte ska äta sin favoritchoklad, men börjar snabbt förhandla med sig själv: ”Men vaddå, bara idag, jag kan ju sluta på måndag”.

Foto: Shutterstock

Hennes liv styrdes av socker

I Bitten Jonssons bok Sockerbomben 3.0 läste jag att socker är skadligt för alla, men att det är särskilt skadligt för de med känsliga hjärnor och att konsekvenserna för dessa blir mångdubbelt värre.

”Socker och viss mat påverkar hjärnans belöningssystem på samma sätt som alkohol och droger. Alla beroenden sitter på samma ställe i hjärnan, belöningssystemet är ett och samma”, skriver hon i sin bok.

Experten: Mjöl och socker kan ligga bakom allvarliga sjukdomar

Något som förvånade mig var att mjöl kan vara lika skadligt och triggande som socker och att socker finns gömt i nästan allt nu för tiden! Det finns i bröd, juicer, ”hälsodrycker”, smoothies, dressingar och kryddor.

Enligt Bitten Jonsson finns det mycket som pekar på att socker och mjöl ligger bakom vanliga och allvarliga sjukdomar såsom hjärt- kärlsjukdomar, cancer, diabetes, alzheimer och inflammatoriska sjukdomar som IBS och artros.

Fem tecken på att du är sockerberoende

Sockerskolan.se finns en lista över fem tecken på sockerberoende och de lyder som följande:

  1. Du gömmer sötsaker
  2. Du ljuger om dina vanor
  3. Du har tappat kontrollen
  4. Det tar tid och energi från dig
  5. Det går ut över ditt sociala liv

Om du misstänker att du själv har ett sockerberoende finns det ett test som du kan göra här. Där finns också förklarat om hur du söker hjälp.

Dela gärna vidare om du tror att detta kan vara bra att veta för andra!