Läkaren avslöjar: Därför ska du aldrig använda tops i öronen.

Vi är många här i världen som brukar hålla rent i öronen med gamla hederliga bomullstops. Men enligt läkare, experter och tillverkare gör vi helt fel. Tops har aldrig haft öronen som ändamål och faktum är att de inte ska stoppas i öronen över huvud taget – eftersom det kan ha flera skadliga effekter. Så om du är en av alla dom som dagligen petar öronen med tops, då bör du läsa det här.  

Redan år 1923 introducerade Leo Gerstenzang en produkt på marknaden som i dag ses som den första varianten på vad vi nu för tiden kallar bomullstops. De var gjorda av trä istället för plast eller papper, de hade en ände istället för två – och de skulle användas för att tvätta bebisar, inte för att rensa öronen.

Men någonstans på vägen har det gått fel – och numera är vi många som med glädje kör in de små pinnarna i öronen för att hålla rent från vax och annat. Detta trots att många tillverkare sätter varningstexter på förpackningarna.

– Folk kommer in med tops-relaterade problem hela tiden. Alla öron-, näsa- och halsdoktorer runt om i världen kommer säga att de upplever detta hela tiden. Folk säger att de använder dem för smink, men vi vet vad mer de använder tops till. De stoppar in dem i öronen, säger läkaren Dennis Fitzgerald till Independent.

Bildkälla: Shutterstock

bomullstops1200x630

För även om det känns skönt för stunden så kan det leda till problem – och ju mer du använder tops, desto mer kliar dina öron. Dennis Fitzgerald pekar bland annat på de här 3 punkterna som visar varför du aldrig ska använda tops:

1. Öronvax är nyttigt

Vax hjälper till att skydda våra öron genom att hålla borta skräp och bakterier. Tack vare vaxet hålls hörselgångarna och trumhinnan rena och mjuka samtidigt som den tunna öronkanalen skyddas – raka motsatsen till vad många tror. ”Det du tar ut ska vara där inne”, säger Dennis Fitzgerald till Independent.

2. Tops kan leda till hörselproblem

Bomullstops kan skada örat på grund av sin storlek och form. Faktum är att du trycker vaxet inåt i örat, mot din trumhinna, snarare än att peta ut det från öronen när du kör in en tops – vilket i sin tur kan leda till både infektioner och hörselproblem.

3. Tops kan skada trumhinnan och ben i öronen

När du kör tops för djupt in i örat kan de dessutom spräcka trumhinnan eller skada små känsliga ben inuti örat. ”Det händer oftare än du kan tänka dig”, säger Dennis Fitzgerald till Independent.

Hur blir då öronen rena? Jo, kroppen rensar faktiskt bort överflödigt vax helt på egen hand. Daily Healthpost skriver att vaxet rör sig varje gång din käke rör sig, som när du äter, pratar, tuggar tuggummi, gäspar eller skrattar, vilket i sin tur innebär att gammalt vax trycks ut!

Dela gärna det här vidare om du har en vän som petar öronen med tops lite för ofta!