Läkare: Kvinnor behöver mer sömn än män – deras hjärna arbetar hårdare

Kvinnor: ta sovmorgon, ni behöver det!

Jim Horne, professor i sömn, hävdar att kvinnor behöver mer sömn än vad män gör.

Detta för att kvinnor har en mer utvecklad hjärna som arbetar hårdare och därför behöver mer sömn, skriver sajten Healthy Food House.

 

Jim Horne är professor på sömnforskningsinstitutet vid Loughborough universitet. Enligt en studie han utfört är kvinnors hjärnor mer komplicerade än mäns och de använder den också mer.
– Ju mer hjärnan används, desto mer tid behöver den för att återhämta sig. Kvinnor har en förmåga att göra flera saker samtidigt och är oftast mer flexibla vilket gör att de använder mer av sin hjärnkapacitet, säger Horne.

Män med komplicerade jobb som kräver mycket tankekraft och simultanförmåga behöver mer sömn än den genomsnittlige mannen men fortfarande mindre än kvinnor.
– Det är för att kvinnors hjärnor är mer komplexa än mäns och behöver därför mer sömn. I snitt behöver de 20 minuter mer sömn än män men det kan variera från person till person, säger Jim Horne.

Sömbrist påverkar också kvinnor mer än män, visar studien. Kvinnor som inte sover tillräckligt är mer troliga att känna sig deprimerade, fientliga eller arga.
– Som en kontrast till det kunde vi inte göra samma koppling mellan män och dessa känslor vid sömnbrist, säger Horne.

Härmed kan alla kvinnor sova ut om morgnarna med gott samvete!

Dela gärna vidare denna artikel på Facebook, så att fler förstår vikten av att kvinnor behöver mer sömn 🙂