Matbutiken flyttade vindruvorna till städhyllan. Deras klockrena förklaring hyllas av tusentals.

Hemköpbutiken i Täby norr om Stockholm har placerat vindruvorna i städhyllan tillsammans med maskindiskmedel, rengöringsvätskor och andra städprodukter. Anledningen? – Vi tar in de här besprutade druvorna men de ska vara bland alla andra kemikalier på grovkemhyllan, säger handlaren Joakim Skotte på Hemköp Alléns till Metro.

Personalen i Hemköpbutiken tycker att vindruvorna innehåller alldeles för mycket bekämpningsmedel. Vanligtvis säljer man endast ekologiska vindruvor som inte innehåller bekämpningsmedel, men enligt Aftonbladet måste en vara som annonseras av butikskedjan säljas av alla butiker. Dock finns det ingen regel om var den ska placeras. Då fick personalen idén att ställa vindruvorna bland diskmedel och rengöringsvätskor.

Under vindruvorna står en förklaring för alla butiksbesökare:
”Hej! Vi har valt att inte sälja vanliga vindruvor. Vi har placerat dessa vanliga vindruvor här, för att visa hur mycket kemikalier man besprutar dessa med. Ni hittar endast ekologiska vindruvor hos oss på Hemköp Alléns.”

Nu hyllas butiken för initiativet av tusentals svenskar. Och handlaren Joakim Skotte hoppas att fler butiker följer deras exempel.
– Det är ett statement. Vindruvor når våra barn väldigt lätt. Det finns självklart mycket att göra i matbutiker, men vi måste börja någonstans, säger han till Metro.

Dela gärna om du också tycker att det här är någonting som fler butiker borde ta efter för att visa att bekämpningsmedel i matprodukter inte är okej.

Handlaren: ”De ska vara bland alla andra kemikalier”.

Publicerat av Metro Sverige den 29 februari 2016