Material av mjölk ska ersätta plastförpackningar

Nedbrytbara och ätbara förpackningar finns redan ute på marknaden. Detta har tagits fram i försök att hitta så hållbara material som möjligt med så lite inverkan på miljön som möjligt. 

Det allra senaste som forskare har tagit fram är material gjort på mjölk – som snart kan ersätta plastförpackningar. Det rapporterar Sveriges Radio.

De nya förpackningarna, som tagits fram av forskare vid USA:s jordbruksdepartement, ser precis ut som vanligt, är 500 gånger bättre på att hålla ute syre – och kan dessutom ätas efter att den använts. Enligt Sveriges Radio visas den revolutionerande förpackningen upp vid det amerikanska kemiförbundets årliga möte under måndagen.

Förpackningarna, som på sikt kan ersätta plastförpackningar, är framtagna av mjölkproteinet kasein. Tack vare dess egenskaper blir de ett hållbart alternativ till dagens matförpackningar som är baserat på råolja som inte är hållbart och tar lång tid att bryta ner.

Till skillnad från ätbara förpackningar som redan finns ute på marknaden är det mjölk-baserade materialet betydligt effektivare och mer hållbart, då de inte är gjorda på stärkelse. Förpackningsmaterialet, som alltså är fullt ätbart, har ännu ingen smak, men enligt Sveriges Radio har forskarna planer på att tillföra kryddning för extra smak.

 

Plastförpackningar gjorda av mjölk! Vetenskapsradion rapporterar att forskare vid USA:s Jordbruksdepartement har tagit…

Publicerat av KRAV den 22 augusti 2016

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna