Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

När Peking förbjöd 5 miljoner bilar och stängde kolfabriker fick de äntligen blå himmel.

När Kina den 3 september firade minnet av slutet av andra välrdskriget för 70 år sedan anordnades en gigantisk parad i Peking. Men inför det stora firandet fanns det något som bekymrade myndigheterna. Stadens alla avgaser som gör att den blåa himlen nästan aldrig syns i huvudstaden.

Bild

Skärmavbild 2015-09-16 kl. 10.35.29

Peking är en av världens mest luftförorenade städer i världen. Så här kan det se det ut en vanlig dag i mångmiljonstaden.

Bild

Skärmavbild 2015-09-16 kl. 10.35.57

Så inför 70-årsfirandet bestämde man sig för att göra något åt detta. Under två veckor stängde man runtomkring 12 000 kolfabriker i sju provinser runtom huvudstaden. 5700 av dessa fabriker finns i Peking. Dessutom förbjöds 5 miljoner bilar att köra i de centrala delarna av Peking.

När det var dags för den stora dagen och firandet hade luftkvalitén förbättrats avsevärt. Nu kunde invånarna äntligen se den blåa himlen lysa över miljonstaden. En vanlig dag i Peking brukar luftföroreningen ligga på 160 (av 500 i luftföroreningsskalan), vilket är hälsofarligt. På paraddagen hade siffran sjunkit till 17.

Men dagen efter firandet tilläts bilarna att återigen köra och allt blev som vanligt. Luftföroreningsvärdena stack i höjden och den blåa himlen gömde sig bakom alla avgaser. Den här bilden visar den enorma skillnaden på hur himlen såg ut.

Jag hoppas att Peking kan få bukt på luftföroreningsproblemen och jag hoppas att det här visar att det faktiskt är möjligt att göra en förändring.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna