Ny forskning: Antalet leverfläckar avslöjar cancerrisk.

Genom att räkna antalet leverfläckar på ena armen kan läkarna avgöra vilka som ligger i riskzonen för att drabbas av hudcancer, rapporterar BBC News.

Forskare i Storbritannien har i en ny studie, presenterad i British Journal of Dermatology, bland annat undersökt 3 000 tvillingar. I denna grupp fanns 400 män och kvinnor med hudcancer.

Forskarna upptäckte då att de kvinnor som hade fler än elva leverfläckar på högra armen också hade en höge risk att i nästa steg ha mer än 100 fläckar totalt över hela kroppen. Detta indikerar en fem gånger högre risk att drabbas av hudcancer.

Genom att räkna antalet leverfläckar kan läkarna mycket lättare hitta de som ligger i riskzonen.

– Upptäckten kan ha en betydande inverkan på primärvården och kan hjälpa allmänläkare att enkelt uppskatta antalet leverfläckar på en patient via en lättillgänglig kroppsdel, säger Simone Ribero, en av författarna bakom studien till BBC News.

Läkarna påpekar dock att det inte alltid är så att hudcancer utvecklas från redan existerande leverfläckar.

– Titta inte bara på dina armar. Hudcancer kan utvecklas var som helst på kroppen och är vanligast på bålen hos män och på benen hos kvinnor, säger doktor Claire Knight på Cancer Research UK, till BBC News.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna