Ny forskning: Att dricka kaffe minskar risken för cancer i livmodern.

Kaffe är fantastiskt. Allt från doften av nyrostade kaffebönor till känslan av att hålla en kopp rykande hett kaffe i handen en kall morgon är underbart. Och det är väl tur att man gillar kaffe, flera studier har visat på fördelarna med denna dryck. Och nu går det lägga ytterligare en sak till listan: att dricka kaffe minskar risken för cancer i livmodern, enligt en ny studie.

Den nya studien presenterades på ett årligt möte för organisationen ”American association for cancer research” den 18 april. Enligt den löper kvinnor som dricker mer än fyra koppar kaffe om dagen 22 procent mindre risk att drabbas av livmoderkroppscancer än kvinnor som inte dricker kaffe alls, skriver Live Science.

Livmoderkroppscancer är den vanligaste typen av gynekologisk cancer, enligt studien. Enligt Cancerfonden är ungefär hälften av all gynekologisk cancer livmoderkroppscancer, och sjukdomen drabbar främst kvinnor som har passerat klimakteriet.

– Resultaten visar att det finns ett samband mellan kaffedrickande och risken för cancer i livmodern, säger Marta Crous-Bou, forskare inom medicin vid Harvard i Boston och huvudförfattare till studien, till Live Science.

För att komma fram till resultatet har forskarna tittat på data från 19 tidigare studier. Totalt ingick 40 000 kvinnor i studien, där 12 000 hade drabbats av livmoderkroppscancer.

Även om det bästa enligt studien är att dricka minst fyra koppar kaffe varje dag kommer två och tre koppar också med fördelar. Kvinnor som dricker två till tre koppar om dagen löper sju procent mindre risk att drabbas av cancer i livmodern, enligt studien.

Dock måste man ta med kvinnornas vikt i beräkningen, skriver Live Science. Kaffets skyddande effekter mot cancer verkar enbart gälla kvinnor vars BMI (body mass index) visar på övervikt eller fetma.

– Normalviktiga kvinnor hade ingen nytta av att dricka kaffe, säger Marta Crous-Bou till Live Science.

Forskarna undersökte även bland annat te, men hittade inget samband där.

Som vanligt gäller det att se på forskningsresultat med kritiska ögon, och inte börja hinka i sig kaffe på grund av att en studie säger att det är bra. Men att det är gott med kaffe – det går inte förneka 🙂

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna