Ny forskning: Att skriva för hand är bra för minnet.

Jag har alltid känt att jag kommer ihåg saker mycket bättre om jag skriver dessa för hand på ett papper och inte på en dator. Ett väldigt bra exempel är om jag ska gå och handla och skriver ner inköpslistan på en lapp. Nu bekräftas också det jag alltid trott av ny forskning.

Forskare vid Universitetet i Stavanger, i Norge, har genomfört en studie med 36 personer i åldrarna 19-54 år. Testpersonerna skulle komma ihåg en lista med ord efter att ha skrivit dem på tre olika sätt. Först papper och penna och sedan med ett vanligt tangentbord och en surfplatta.

Resultatet visade att alla, oavsett ålder, kom ihåg orden från listan betydligt starkare när de skrev orden för hand. Forskarna tror att resultatet bekräftar att det finns kognitiva fördelar med att skriva för hand jämfört med ett tangentbord.

I Journal of Writing Research skriver de att det kan handla om fokus. Vid ett tangentbord är ditt fokus på två saker: Bokstäverna på bordet och skärmen. Om du endast sitter med papper och penna blir ditt fokus ett helt annat och din uppmärksamhet starkare.

Bildkälla

Pexels

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna