Ny forskning: Bebisar med denna vikt blir klokast som vuxna

Om du blivit förälder och står med ditt nyfödda barn i famnen, kan det vara svårt att inte undra var framtiden har i sitt sköte för ditt nykläckta lilla underverk.

Vad kommer han eller hon att få för intressen, hur kommer han eller hon att se ut, kommer han eller hon att bli smart?

De två första sakerna är helt omöjligt att ens få en susning om i början – men det är faktiskt möjligt att förutspå hur intelligent ditt barn kommer att bli som vuxen.

Wikimedia Commons

Åtminstone visar en stor dansk studie som publicerats nyligen där 4 696 bebisar deltog, att det finns ett samband mellan ett barns vikt som nyfödd och dess intelligensnivå när han eller hon blir stor.

Det var mellan 1959 och 1961 som barnen vägdes på Rigshospitalet i Danmark, sedan fick de göra ett intelligenstest vid både 28 och 50 års ålder.

Den nya forskningen visar att det finns en tendens att barn som väger mellan 3500 gram och 4000 gram vid födseln blir mer intelligenta som vuxna skriver Videnskab.dk.

”Vi definierar normal vikt vid födseln mellan 2500 gram och 4000 gram, men i vår forskning kan vi se att människor som vid födseln vägde i den övre delen av skalan i allmänhet utvecklades till mer intelligenta vuxna.

Men om vikten överstiger 4000 gram, går det åt andra hållet igen”, säger docenten Trine Flernsborg-Madsen, vid enheten för medicinsk psykologi vid Köpenhamns universitet till Videnskab.dk.

Enligt Videnskab.dk ligger den genomsnittliga intelligenskvoten (IQ) i USA på cirka 100.

Den nya forskningen visar att människor som vid födseln vägde mindre än 2500 gram i genomsnitt hade ett IQ på omkring 96, vägde du mellan 3500-4000 gram låg genomsnittet på 102. Vägde du däremot mer än 4000 gram vid födseln ligger genomsnitts intelligensen på strax under 102.

Det är alltså mer än 6 poängs skillnad beroende hur mycket du vägde vid födseln.

Pixabay

Varför det är så är dock fortfarande oklart, men enligt Videnskab.dk har Trine Flensberg-Madsen en teori. Hon tror att det kan ha med moderns matvanor under graviditeten att göra.

”Kanske är det ett uttryck för kroppen, och därmed hjärnan, att den har fått vad den behövde under graviditeten”, säger Trine Flensborg-Madsen till Videnskab.dk.

Hon betonar också att det naturligtvis inte är alla barn som är små vid födseln som blir mindre intelligenta som vuxna, precis som att alla barn som vägde mer inte är mer intelligenta.

”Men vi finner ett tydligt samband mellan födelsevikt och intelligens som är värt att tänka på”, fortsätter hon.

Den nya studien publicerades av Pediatrics, du kan läsa den i sin helhet här.

Shutterstock

Jag hade ingen aning om att moderns kost under graviditeten kunde spela så stor roll.

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook så att de också får ta del av den nya spännande forskningen!