Ny forskning: Champagne kan förbättra minnet och hjälpa mot demens.

Champagne är inte bara gott att dricka. Det kan också ha positiva effekter på minnet. Ny forskning visar att den bubbliga drycken innehåller fenoler som motverkar åldersrelaterade minnesproblem, som till exempel demens.

Det är en studie från University of Reading som undersökt champagnens effekter på minnet, skriver gp.se. Den visar att champagne innehåller fenoler, något som stimulerar signaler i hjärnan och i förlängningen kan hjälpa oss att minnas bättre. Fenoler kan motverka åldersrelaterade minnesproblem, som till exempel demens.

Jämfört med vitt vin finns det en större mängd fenoler i champagne. Ett till tre glas champagne i veckan är det som gäller, enligt forskarna.
”Dessa spännande resultat visar för första gången att måttlig konsumtion av champagne har potential att påverka kognitiva funktioner, såsom minnet”, säger professor Jeremy Spencer.

Foto: Wikipedia

Självklart är det inte bra att överkonsumera alkohol. Vad champagnekonsumtionen har för inverkar på levern och njurarna svarar inte undersökningen på, men University of Reading har i tidigare forskningsrapporter visat att två glas champagne kan vara bra för hjärtat och blodcirkulationen. Det i sin tur kan minska risken för hjärtfel och stroke.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.