Ny forskning: Därför ska du aldrig någonsin använda kokosolja i maten

Om man söker på kokosolja på internet får man upp massvis med resultat, men en sak har nästan alla gemensamt – det står att kokosolja är nyttigt, gott och är bra för din kropp.

Men nu har The American Heart Association precis släppt en rapport som visar något helt annat. 

I rapporten kan man läsa att kokosolja ökade det dåliga kolesterolet (LDL), i sju av sju olika studier som gjorts.

Flickr

Forskarna kunde inte så någon skillnad mellan kokosoljan eller någon annan typ av mättat fett, som smör, animaliskt fett, eller palmolja.

Faktum är att 82 procent av fettet i kokosolja är mättat, det är mycket högre än både smör (63%) och animaliskt fett (nöt, 50 % och fläsk 39 %).

I rapporten kan man läsa klart och tydligt att The American Heart Association starkt avråder från att använda kokosolja.

Eftersom att kokosoljan höjer det dåliga kolesterolet i kroppen (LDL), ökar också riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.

”Det finns ingenting som tyder på att kokosolja skulle vara bra för kroppen”, skriver The American Heart Association i rapporten.

Frank Sacks, som är en av huvudförfattarna, säger att han inte har någon aning om varför nästan alla tror att kokosolja är nyttigt, men antyder att tidigare rapporter om viktminskning kan ligga bakom.

Marie-Pierre St-Onge, docent i näringsmedicin vid Cornell University Medical School, sa så är till TIME i april:

”Anledningen till att kokosolja har blivit så populär vid viktminskning kan delvis bero på min forskning om medellånga fettsyror (triglycerider)”. 

Wikipedia

Hon fortsatte:

”Kokosolja har en högre andel medellånga triglycerider (fettsyror) än de flesta andra fetter och oljor, och min forskning visade att intag av medellånga kan öka ämnesomsättningen mer än när man äter långkedjade triglycerider (fettsyror)”, säger 

Problemet med Marie-Pierre St-Onge forskning är att den oljan man studerade var en ”designerolja”, som bestod av 100 procent MCT (medellånga fettsyror). Det är en väldigt sällsynt men fördelaktig fettsort. I de flesta kokosoljor du köper i butik ligger innehållet på 13-15 procent MCT.

En annan studie, som också är publicerad av St-Onges, visar att mindre doser av MCT inte hjälper vid viktminskning hos ungdomar.

American Health Association rekommenderar därför att man inte ska äta mer än 6 procent mättat fett som en del av det totala kaloriintaget för de personer som vill sänka sitt kolesterolvärde.

Men innan du kastar kokosoljan, kom ihåg att mättat fett är ett omdebatterat ämne. Även om American Health Association varnar för det så kan människor som helt undviker mättat fett ändå löpa lika stor risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Det kan dock delvis bero på att man istället ersätter fettet med socker, vitt mjöl och tomma kalorier. En del fett är viktigt för kroppen och hjälper till att absorbera andra näringsämnen som kroppen behöver.

Dessutom kan kokosolja fortfarande vara effektivt som fuktkräm eller motverka torrt hår.

”Du kan ha det utanpå kroppen, men inte i den”, säger Sacks.

Pixabay

Dela gärna artikeln med dina vänner på Facebook så att de också får ta del av denna helt nya och viktiga forskning!