Ny forskning: De som hatar smaskljud är i själva verket genier.

Jag har med åren insett att jag nog är överkänslig för olika typer av höga ljud. Exempelvis har jag svårt att koncentrera mig när det pratas mycket på jobbet eller när mina vänner envisas med att spela hög musik samtidigt som vi ska samtala vid middagsbordet. Allra värst tycker jag det är när någon smaskar högt vid matbordet. Jag har dock inte velat ta upp detta då jag inte vill uppfattas som en dryg och gnällig person, men nu kommer ny forskning som visar att jag inte alls behöver skämmas över det här. Snarare tvärtom.

I en studie utförd av ett forskarlag vid Northwestern University avslöjas nämligen att människor som är känsliga för ljud är mer kreativa och mer intelligenta än andra människor.

I sin undersökning testade forskarna först deltagarnas förmåga att lösa uppgifter med kreativt tänkande. Nästa gång fick de 97 försökspersonerna göra ett nytt test, men denna gång utsattes de för flera korta, höga, pipljud.

Och det visade sig att de som presterade bäst på det första testet sedan också blev mer negativt påverkade av de störande ljuden i det andra testet. De klarade alltså inte av att stänga ute de störande ljuden, något som personer med lägre kreativ intelligens klarade av.

Illustrerad vetenskap, som var först med att skriva om studien i Sverige, påpekar också att vi som är känsliga är i gott sällskap. Erkänt kreativa genier som Charles Darwin, Marcel Proust och Anton Tjekhov var alla överkänsliga för oljud och oväsen.

Så alla ni som stör er på olika ljud – sträck på er, vi är ju faktiskt kreativa genier!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna