Ny forskning: De som läser böcker lever längre än de som inte gör det.

Gillar du att läsa mycket böcker?

Bra, för då ökar chansen att du lever längre. 

Forskare på Yale Univeristy har kommit fram till att bokmalar i allmänhet lever i genomsnitt två år längre än de som inte läser böcker. 

Studien, som genomfördes vid Yale University School of Public Health, har funnit att de som läser böcker har en ”signifikant överlevnadsfördel” över dem som inte läser böcker.

Resultaten publicerades i Social Science & Medicine och forskarna fann att människor som läser upp till 3,5 timmar i veckan löpte 17 procents mindre risk att dö under studiens 12-årsperiod, jämfört med de som inte läste böcker. 

Eftersom bokläsare tenderar att vara kvinnor, högskoleutbildade och tillhöra högre inkomstgrupper, undersökte forskarna både dessa faktorer samt ålder, ursprung, hälsa, depression, sysselsättning och civilstånd.

Shutterstock

Forskarna såg liknande resultatet hos de som ofta läser dagstidningar och periodiska tidsskrifter, om än inte lika tydligt. 

”Människor som uppgett att de läser en halvtimme om dagen hade en märkbar överlevnadsfördel över dem som inte läste”, säger Becca R. Levy, professor i epidemiologi vid Yale, till New York Times.

Så även om att läsa en bok innebär en del stillasittande, så kanske det inte är så jäkla dumt trots allt?

Du blir tränar hjärnan, lär dig mer och lever desstuom längre. Det gillar jag!