Ny forskning: Energidrycker ökar risken för hjärtfel.

Endast 48 centiliter energidryck ökar risken för framtida hjärtfel. Det visar ny forskning från USA.  

Forskarna lät 25 fullt friska personer dricka 48 centiliter energidryck för att sedan testa deras värden. Resultatet visade att energidrycker som framför allt innehåller koffein och taurin, men också andra tillsatser ökar risken för framtida hjärtfel. Och detta bara efter en gång.

Reaktionen på att dricka energidrycken var att stressnivåerna och blodtrycket omgående gick upp till nästan det dubbla. För att säkerhetsställa att det var energidryckens effekt lät forskarna testpersonerna att en dag senare dricka något som smakade exakt som drycken – men inte innehöll koffein och taurin. Effekten var då inte ens i närheten av den riktiga energidrycken. Det skriver den amerikanska sajten Live Science.

Det har tidigare genomförts studier som visat på de negativa hälsoeffekterna med enerigdryckerna. Att om man dricker för mycket kan blodtrycket nå farliga höjder. Men forskarna menar också att det krävs mer omfattande tester för att få hela bilden av hur farligt det egentligen kan vara att konsumera.

Bildkälla: Flickr.

Publicerad av Newsner Vetenskap. Gilla gärna!