Ny forskning får alla vänsterhänta att jubla – därför är ni smartast

Nu är det bevisat: Vänterhänta ÄR faktiskt smartast. 

Det fastslås i ny forskning där 2 300 personer deltagit. 

Foto: TT/Shutterstock

Detta kommer som en motsatt uppgift jämfört med tidigare studier – som bland anant visat att vänsterhänta dricker mer alkohol och dör tidigare än högerhänta, skriver danska TV2

En majoritet av befolkningen är högerhänta – man beräknar att ungefär tio procent av alla män och åtta procent av alla kvinnor är vänsterhänta. 

Och nu kommer alltså glada nyheter för den minoriteten, skriver forskare vid de tre universiteten i Liverpool, Milano och Maastricht. 

Ni är smartare än oss högerhänta. 

Det fastslås i studien ”The Relationship between Handedness and Mathematics is Non-linear and is Moderated by Gender, Age, and Type of Task” och publicerades i tidskriften Frontiers of Psychology.

Studien presenterar fakta som tyder på tendenser att den bunt nervceller som sammanbinder våra båda hjärnhalvor är större hos de som är vänsterhänta, skriver danska TV2. Vilket alltså innebär att vänsterhänta har bättre förbindelse mellan hjärnhalvorna – och det i sin tur, menar forskarna, gör att vänsterhänta lättare tar in information. 

Varför det är så här vet inte forskarna. Men en teori som lanserats är att vänsterhänta ofta brukar använda båda händerna – för att klara sig i en värld där högerhänta dominerat i århundraden – och då även båda hjärnhalvorna, skriver TV2. 

2 300 studenter i olika åldrar deltog i forskningen, där experimentet gick ut på att de skulle lösa matematiska problem. Alla fick fylla i formulär om vilken hand de föredrog vid olika situationer. 

I de enklaste matteproven fick höger- och vänsterhänta ungefär samma resultat – men i de lite svårare testen var vänsterhänta snäppet starkare. Resultatet visade också att ”extremt” högerhänta gjorde sämst ifrån sig. 

I de enkle matteprøvene scoret venstre- og høyrehendte helt likt, men i de vanskeligere prøvene utmerket venstrehendte seg.

Men forskarna skriver också i sin rapport att man inte ska döma människor enbart efter vilken hand man använder sig av – och att det inte avgör hur intelligent man är. Och det är kanske tur det. 

Dela med dina vänner och se vad de tror om detta!

Publicerad av Newsner vetenskap