Ny forskning: Ju mer du kramar barnen, desto mer utvecklas deras hjärnor

Kramar du dina barn ofta? Det gör du i så fall helt rätt i.

Ny forskning visar nämligen att beröring under bebisens uppväxt är ännu viktigare än man tidigare trott.

Ju mer du kramar om bebisar, desto bättre utvecklas deras hjärnor. Det är den underbara slutsatsen som Nationwide Children’s Hospital i amerikanska Ohio drar efter en nyligen genomförd undersökning.

I studien, som gick ut på att se hur nyfödda bebisar svarade på beröring, deltog 125 för tidigt födda och icke för tidigt födda barn.

Av resultatet kunde man bland annat konstatera att för tidigt födda barn svarade sämre på beröring än andra barn – men det stod också klart att alla de bebisar som fick mer beröring av föräldrar eller sjukhuspersonal hade starkare hjärnrespons än de barn som fick beröring mer sällan.

Bildkälla: Shutterstock

Enligt forskaren Dr. Nathalie Maitre visar denna sistnämnda ökning att mild beröring, som att vagga barnen eller bara att ha kroppskontakt, bidrar starkt till hjärnans utveckling.

– Att säkerställa så för tidigt födda barn får positiv och stödjande beröring, som hud-mot-hud-beröring, av sina föräldrar är väsentligt för att deras hjärnor ska kunna svara på mild beröring på samma sätt som de bebisar som upplevt en hel graviditet inuti mammas mage, säger hon till Science Daily.

Beröring är med andra ord avgörande för hjärnans utveckling. Så, gosa och kramas för allt ni är värda – och glöm inte att dela vidare detta forskningsresultat för att visa alla där ute hur viktigt det är att vi är kärleksfulla mot våra barn!