Ny forskning: Lightläsk leder till mycket mer bukfetma.

Det här var redan omdiskuterat. Men för de som trodde att man blev smal av lightläsk kommer här
ytterligare en dyster forskningsrapport.
Det är en 10 år lång studie som följt 749 personer över 65 år och som hittat en ”slående” skillnad i bukfett mellan de som dricker lightläsk och de som inte gör det, skriver The Sydney Morning Herald.
De som dagligen konsumerade lightläsk ökade 8 centimeter i midjemått, jämfört med 2 centimeter för de som inte drack lightläsk och 4,6 centimeter för de som drack ibland.
Mest oroande var att skillnaderna var störst för de som redan var överviktiga.

Studien har precis presenterats i Journal of the American Geriatrics Society och eftersom den visar på sambandet med bukfetma kan det också finnas högre risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
– Även små ökningar av bukfetma har visat samband med signifikanta ökningar av risk för att få diabetes, hjärtsjukdomar och stroke, skriver forskarna.

En anledning till de skadliga effekterna kan vara att lightprodukter inte tas emot av kroppen på samma sätt som naturliga sötningsmedel.
– Vanligt socker har konsekvenser i form av kalorier. En av dem är att det ger en känsla av mättnad och välbehag, säger huvudförfattaren Helen Hazuda till Time.
– Din kropp är van att en söt smak innebär att du får energi o form av kalorier som omvandlas till fett om du inte förbränner dem. Konstgjorda sötningsmedel förvirrar våra kroppar och försvagar länken i våra hjärnor mellan söt smak och kalorier. Det här kan leda till viktökning och cravings för sötsaker.

Det här är bara en av flera undersökningar den senaste tiden som tyder på samma sak, slår författaren fast:
– Data från denna studie och andra tyder på att marknadsföring av lightläsk och konstgjorda sötningsmedel som hälsosamma alternativ kan vara fel, säger hon.
– De må vara fria från kalorier men inte från konsekvenser.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna