Ny forskning: Öl kan förebygga Parkinson och Alzheimers.

Gillar du öl? Det kan ha sina fördelar. Nu finns möjligen ytterligare en bra ursäkt för att ta en iskall pilsner.

Att regelbundet dricka öl kan hjälpa mot demens, visar ny forskning. Ett kinesiskt forskarteam har upptäckt att humle, en viktig beståndsdel i öl, kan bromsa utvecklingen av degenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons, skriver Daily Mail. Det är en speciell ingrediens i örten humle, ämnet xanthohumol, som tros minska utvecklingen av allvarliga hjärnsjukdomar, eftersom xanthohumol skyddar hjärncellerna.

Xanthohumol är en flavonoid, det vill säga ett ämne som bland annat ger färg till växter. Forskare har hittills studerat flavonoider i blåbär, mörk choklad och rödvin för att undersöka deras hälsoeffekter – bland annat motverkar de cancer och hjärtsjukdomar.

Dr Jianguo Fang och hans grupp isolerade molekyler från xanthohumol och testade dem på råttors hjärnceller. Experimentet visade att xanthohumol minskade graden av oxidativ stress i hjärnceller, som tros vara nära kopplat till sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons sjukdom.

De kinesiska forskarna publicerar sina resultat i Journal of Agricultural and Food Chemistry, där man också hänvisar till en kanadensisk studie från 1998 som visade att män som ofta drack öl, hade lägre risk att drabbas av prostatacancer. Detta var också kopplat till humlekemikalien, xanthohumol. Mörkt öl – porter, stout och ale innehåller högre halter av xanthohumol än andra.

OBS: Givetvis är det inte bra att överkonsumera alkoholhaltiga drycker. Här kan du läsa mer om riskerna. Ett annat tips är att ta en alkoholfri öl.

Publicerad av Newsner Vetenskap, gilla oss gärna: