Ny forskning: Smör minskar risken för att drabbas av hjärtsjukdomar.

Jag väljer smör framför olja alla gånger, när jag ska steka mat. Och jag är inte direkt snål med smöret. Inte på mackorna heller, ett brett lager ska det vara. Genom åren har jag fått höra att det inte är särskilt hälsosamt med mycket smör men jag har tyckt att det är värt det. Och nu är jag glad för det. En ny studie visar att smör kan minska risken för hjärtsjukdomar.

Smör och andra feta mejerivaror, som grädde och ost, kan vara bra för dig visar en studie från Nederländerna. Mättat fett kan till och med minska risken för hjärtsjukdomar.

Mostphotos

1373505-fresh-butter

De nederländska forskarna följde 35 600 personer under fyra år. De som åt mest mättat fett löpte inte någon högre risk att drabbas av hjärtsjukdomar. Snarare tvärtom – de som åt mycket mättat fett från mejeriprodukter som smör, ost, mjölk och andra mjölkprodukter drabbades i mindre utsträckning av hjärtsjukdomar. Resultatet har publicerats i American Journal of clinical nutrition.

Detta går emot svenska Livsmedelsverkets råd, som uppmuntrar till att välja olja i stället för smör att steka i.

Flera studier har på senare år visat på liknande resultat. Att mättat fett i exempelvis smör, ost, mjölk och grädde är nyttigt för hälsan, skriver Land.se. Till exempel minskar konsumtion av fet yoghurt, fil och ost risken för typ 2-diabetes med en femtedel, visar forskning från Lunds universitet.

Mostphotos

553633-dairy-products

Nu kan jag alltså fortsätta att äta fet yoghurt och använda smör till det mesta.

Dela gärna om du vill att fler ska kunna äta feta mejeriprodukter med gott samvete.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna