Ny forskning visar: Därför kallar dina föräldrar dig för dina syskons namn

Har du någon gång blivit kallad för ett av dina syskons namn eller varit i andra änden och rabblat upp hela släktens namn innan du äntligen säger rätt namn till ditt barn?

Du behöver inte känna dig ensam, de händer de flesta av oss. Men varför är det egentligen så?

WikimediaCommons

Nu har en studie gjort på detta vanligt förekommande fenomen även kallat ”misnaming” (felsägning av namn) för att hitta orsaken.

Det är vid Duke University i USA som forskare har gjort spännande upptäckter kring företeelsen.

Otroligt nog kom de fram till att det oftast är mammor som säger fel och rabblar upp hela syskonskaran innan de tillslut kommer på vad du heter.

Forskarna har kommit fram till att det är för att vi ovetandes delar in människor i olika fack beroende på vad vi har för relation till dem. De olika facken kan till exempel vara nära familj, övrig släkt, vänner och kollegor.

Hjärnan skapar sedan en slags ”karta” över de olika relationerna och dess samband. Det är därför namnen som dyker upp nästan alltid är på andra familjemedlemmar och inte vänner och bekanta.

Flickr

Så här förklarar forskarna:

”I en så kallad minneskarta associerar en mamma sitt barn med deras syskon.

När hon ska minnas namnet på sin son, är det mycket troligt att hon oavsiktligt väljer dotterns namn, snarare än en kollega eftersom hon har mer liknande relation till sin son med sin dotter än kollegan.

Med andra ord, betyder det att din mamma älskar er båda när hon nämner ett syskons namn, när hon egentligen ska säga ditt, eftersom att hon associerar er med varandra.”

Därför ska du inte bli sur när någon säger fel namn, det är bara ett tecken på att du är älskad.

Min mamma brukar alltid säga fel, och eftersom jag har 5 syskon och 12 syskonbarn kan det ibland ta ett bra tag innan hon äntligen säger rätt namn. Jag har aldrig blivit arg, utan snarare trott att hon är lite virrig. Men nu när jag fick veta varför klarnade allt och min mamma kommer nog bli väldigt glad när hon får höra detta.

Max Pixel

Dela gärna denna artikel med alla i din familj.

Jag kan garantera att det kommer bli bättre stämning på alla sammankomster i framtiden.