Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Ny forskning visar: Ozonlagret har börjat läka.

Äntligen goda nyheter när det gäller miljön. Nu finns det bevis på att ozonlagret har börjat återhämta sig. Mycket tack vare att vi slutade använda ämnet freon som fanns i hårspray och kylskåp.  Det visar en ny studie som presenterats i Science. – Ozonlagret har nu börjat återhämta sig ovanför Antarktis, säger Anja Schmidt vid Leeds-universitetet till videnskab.dk.

Det finns mycket vi helst vill glömma från 80-talet. Jag personlig såg ut som ett penntroll som badats i ett neonfärgsbad. Det krävdes mycket hårspray för att få till den rätta looken men sedan kom bakslaget. I mitten av årtiondet kom det stora globala larmet om att ozonlagret höll på att förstöras och det var färdig sprayat.

Snabbt kom ett globalt förbud mot freon, det så kallade Montrealprotokollen,
och nu, tre årtionden senare kan vi se effekten i och med att ozonlagret har börjat återhämta sig.

Forskaren Anja Schmidt ser nu en positiv trend och är en av dem som ligger bakom studien.

– Vår studie visar att Montrealprotokollen är en succé, som gett en lösning på ett globalt miljöproblem.
Med hjälp av väderballonger och satelliter har Schmidt och hennes kollegor analyserat ozonlagret åren 2000-2015 och visat att hålet över Antarktis krympt.

Det här visar att vi tillsammans faktiskt KAN påverka miljön. Om vi kan förbjuda freon kan vi också stoppa växthusgaserna och rädda jorden. Allt som krävs är att vi jobbar tillsammans.

Hjälp gärna till att sprida det här positiva nyheterna till din vänner!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna