Ny forskning visar: Personer som är bra på att svära har ett stort ordförråd.

Ända sedan jag var liten har jag fått höra att människor som använder mycket svordomar har ett dåligt ordförråd. Därför var min mamma alltid på mig varenda gång ett litet svärord råkade slinka ur munnen. Men nu visar det sig att det här är en sanning med modifikation. Personer som ofta använder svordomar har nämligen inte så dåligt ordförråd som vi trott – tvärtom.

De två amerikanska psykologerna Kristin Jay och Timothy Jay har genomfört en studie där de ville undersöka om det verkligen stämmer att de som svär mycket har ett uselt ordförråd, rapporterar The Independent.

Man bad helt enkelt deltagarna i undersökningen att rabbla upp så många svordomar de bara kunde på 60 sekunder. I nästa steg fick de i uppgift att rabbla andra typer av ord i alla möjliga kategorier – exempelvis fick de försöka rabbla så många olika djur de kunde – på samma tid.

Och resultatet var riktigt spännande. Det visade sig nämligen att de deltagare som kunde spotta ur sig flest antal svordomar också kunde leverera flest ord i de andra kategorierna.

Något som psykologerna menar visar på att uppfattningen om att människor som svär skulle vara lågutbildade och ha ett bristande ordförråd inte nödvändigtvis behöver stämma.

– Vi kan inte låta bli att döma andra på grund av hur de pratar. Dessvärre är det ett vanligt antagande att människor som svär ofta är lata, inte har ett adekvat vokabulär, saknar utbildning eller helt enkelt inte kan kontrollera sig själva, skriver författarna bakom studien.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna