Ny studie: Folk med lite extrakilon lever längre.

Människor som anses vara överviktiga i genomsnitt lever längre än ”normalviktiga” och underviktiga.

Det skriver danska DR, som hänvisar till ny forskning från Herlev sjukhus och Köpenhamns universitet. – Vi ska nog ha en lite mer nyanserad bild av vikt och fetma, säger en av forskarna.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är man överviktig om man har ett BMI som ligger över 25. BMI, som många anser är ett förlegat måttsystem, är baserat på människors vikt i förhållande till längden.

Och ska man tro en dansk studie så är det ingen fara om man ligger lite över 25 i BMI – i alla fall om man vill leva ett långt liv. Enligt den nya studien lever de människor som har ett BMI på 27 i genomsnitt längst. Alltså: Oroa dig inte om du ligger lite över 25 i BMI.

– De vi idag kallar överviktiga är faktiskt de som lever längst. Därför ska vi nog ha ett lite mer nyanserad bild av vikt och fetma, säger Børge Nordestgaard, en av forskarna.

Den danska studien har publicerats i den medicinska tidskriften Journal of American Medical Association. Forskarna belyser också att det optimala BMI:t har förändrats över tid. På 1970-talet var det ett exempelvis 23,7 i BMI som gällde om man vill leva längre.

9256942464_c921b1572c_k
Flickr

Förklaringen till förändringen?

Idag är läkarna bättre på att behandla fetmarelaterade sjukdomar och riskfaktorer som orsakas av övervikt, bland annat blodtryck och diabetes.
– Det är inte själva vikten som dödar människor, det är följdsjukdomarna som gör det, säger Børge Nordestgaard.

Tidigare forskning har visat att en bra fettnivå även påverkar den del av hjärnan som är viktig för ämnesomsättningen och åldrandet.

Det är fungerar nämligen så att om vi ska behålla energinivån i delar av vår hjärna så krävs det att kroppen producerar en viktig enzym. En enzym som produceras av fett.
– När vi åldras, så tenderar personer som är lite överviktiga ha färre problem, säger professor Shin-ichiro Imai vid ett medicinskt universitetet i St Louis, USA.

Publicerad av Newsner Vetenskap. Gilla gärna om du vill ha fler spännande forskningsresultat.