Ny studie visar: Långa arbetsveckor ökar risken för att drabbas av stroke.

Stroke är en av våra största folksjukdomar och uppskattnings 30 000 svenskar insjuknar årligen enligt Stroke-Riksförbundet. Medelåldern för att drabbas av en stroke är 75 år, men ungefär 20 procent av de som drabbas är i yrkesverksamålder. Och denna grupp ska lyssna lite extra noga nu.

Enligt en forskningsrapport som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet löper de personer som jobbar mer än 55 timmar i veckan betydligt större risk att drabbas av en stroke.

I studien, som uppmärksammats av bland annat SVT, framkommer att de som arbetade mer än 55 timmar i veckan hade 33 procents högre risk att drabbas av en stroke än de som hade mer normala arbetsveckor på mellan 35 och 40 timmar.

Ju fler timmar personerna i studien arbetade över 40 timmar, ju större blev risken. Och att arbeta mer än 55 timmar i veckan under en längre tid är inte att rekommendera.

– Man ska högst arbeta så mycket i två till tre veckor och man måste se till att ha viloperioder emellan. Ingen är helt immun mot det här och chefer och arbetsgivare ska komma ihåg de kan göra sig skyldiga till att allt för många anställda faktiskt får stroke om de arbetar hysteriskt mycket, säger Töres Theorell professor emeritus i psykosocial medicin och en av studiens medförfattare till SVT.

Det kan alltså vara ett gott tips att se över din situation om du ligger i riskzonen och arbetar väldigt många timmar i veckan. Visst kan arbetet vara roligt, men när det går ut över din hälsa kan det vara värt att stanna upp och tänka efter!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna