Ny studie visar: Pengar kan vara bättre än piller mot psykisk ohälsa.

De gav långtidsarbetslösa med svåra psykiska problem femhundra kronor i handen i stället för medicin. Det kontroversiella experimentet i Blekinge visar att ekonomiskt stöd kan ha lika stor positiv effekt som psykofarmaka, skriver ETC.

Användningen av antidepressiva mediciner har ökat kraftigt de senaste femton åren. Bland industriländerna ligger vi nu på femteplats när det gäller användning.
Tidningen ETC rapporterar nu om ett experiment i Blekinge i stället för medicin gett en testgrupp på hundra personer: Pengar.

Under nio månader fick testpersonerna femhundra kronor i fickan. Resultatet överraskade långt över förväntan. Efter sex månader hade bland annat andelen som tagit del av psykiatrisk slutenvård minskat med 30 procent. Gruppen som fick pengarna uppvisade färre symptom, och andelen med depression och ångest hade minskat jämfört med de som inte fått några pengar.
Enligt Socialstyrelsen har de ekonomiska förutsättningarna försämrats drastiskt de senaste åren för människor med psykiska funktionsnedsättningar. De saknar ofta en plats på arbetsmarknaden, självmordsfrekvensen är hög och de dör 20 år i förtid.
– Fattigdomen leder till en stor ensamhet för de här personerna. Vi tror inom psykiatrin ofta att människor är isolerade och ensamma för att de har psykiska problem. Men till stor del är det en effekt av att de inte har råd att umgås med andra, säger Alain Topor, psykolog och docent i socialt arbete vid Stockholms universitet till ETC.

Studien visade att testpersonerna framför allt använde pengarna till att sätta lite guldkant på tillvaron.
– För de här människorna finns inte vetskapen om att det kommer att bli bättre. Tvärt om, de vet att det kommer bli skit och värre skit framöver. Vad de gjorde när de spenderade mer än de hade råd med var att släppa loss och unna sig någonting. Det vill säga, istället för att bara överleva så levde de – köpte en klänning till våren, god mat eller lyxiga underkläder. Man kan ju tycka att det var slöseri att köpa fina underkläder istället för ryska arméns för 2,50, men om du som person ska finnas, om du ska känna dig attraktiv eller värdefull så är det just sådana markörer som behövs. Deras utsvävningar var i det sammanhanget ganska rimliga och förståeliga.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna