Nya bandaget suger upp bakterier från såret och minskar risken för infektion.

Bandage är en viktig barriär mellan såret och yttre faktorer. En viktig funktion är att det förhindrar bakterier från att komma in i kroppen, något som i sin tur kan orsaka infektioner med allvarliga följder. Men hur är det bakterier som har redan hittat sin väg in i ett sår? Det händer ju faktiskt också. Men nu kan forskningsvärlden vara på väg mot en smart lösning. Tekniken håller på att utvecklas vid Swinburnes tekniska universitet i Australien och går ut på att bandaget ”suger ut” bakterierna, så att de försvinner i samband med att du tar bort förbandet.    

Forskarna har ännu inte testat det nya bandaget på mänsklig hud, bara på konstgjorda hudmodeller.Resultaten presenterades iApplied Materials & Interfaces och Biointerfaces.

Av de bakterierier som undersöktes fanns Escherichia coli och Staphylococcus aureus, båda är kända för kunna orsaka kroniska sårinfektioner.

Bandaget är gjort på nät av en form av plast. Varje tråd är 100 gånger tunnare än ett mänskligt hårstrå och det visade sig att bakterierna fäster snabbt vid just dessa fibrer. Bakteriernas förmåga att föröka sig minskade också. Forskarna tror att bandaget kommer att fungera på levande vävnad också.

hospital-834157_640

Visst, allt detta kan tyckas lite onödigt vid enklare skador och repor som dina barn kanske råkar ut för på lekplatsen, men för människor med nedsatt immunförsvar kan detta visa sig vara livsviktigt. Forskarna tror att bandaget har potential att minska risken för infektion för utsatta människor och på platser i världen där sanititen inte är lika välutvecklad.

”För de flesta människor, läker sår snabbt. Men för vissa människor tar det längre tid. Det gör dem sårbara för infektion”, säger forskaren Martina Abrigo i ett uttalande och fortsätter:

”Vi hoppas att detta arbete kommer att leda till fler smarta sårförband som ska kunna förhindra infektioner”.

Nu hoppas jag verkligen att testerna på mänsklig hudvävnad visar samma resultatet och att det här kan hjälpa till att förbättra sjukvården över hela världen.

Bilder: Shutterstock, Pixabay.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna