Nya dokumenten avslöjar: Choklad kan minska risken för hjärtinfarkt.

Fördelarna med att äta choklad tycks aldrig ta slut. Inte bara är det är väldigt gott och sätter lite guldkant på tillvaron, nej, tidigare forskning har visat att choklad gör dig både smartare och kan fungera effektivt när du har hosta. Och nu kommer ännu fler glädjande nyheter för oss som älskar choklad.

I en ny svensk studie publicerad i facktidsskriften Heart, avslöjas nämligen att kvinnor och män som äter choklad några gånger i veckan löper mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt.

Deltagarna i studien, som omfattar 68 000 medelålders och äldre män och kvinnor i Uppsala, Västmanland och Örebro län, fick i slutet av 1990-talet svara på en enkät om sina kostvanor. Bland annat fick de där svara på hur ofta de åt choklad.

Och efter att nu ha gått igenom resultaten visade det sig att hjärtinfarkt i mindre utsträckning drabbade de män och kvinnor som åt choklad vid några tillfällen i veckan i jämförelse med de som åt choklad sällan eller aldrig. Personer som exempelvis åt choklad 3-4 gånger i veckan löpte 13 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt än de som åt choklad mindre än en gång i månaden.

– Även om en studie som denna inte kan bevisa några orsakssamband ligger våra resultat i linje med flera tidigare studier som pekat på att choklad kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom, säger professor Alicja Wolk vid Karolinska institutet till Uppsala Nya Tidning.

Liknande studier har alltså genomförts tidigare, men inga av dessa har varit lika stora som den svenska studien. Men ännu vet inte forskarna varför hjärtinfarkter är mindre vanliga bland chokladätare än hos andra, även om de tror att det kans finnas flera biologiska förklaringar.

– Flera kontrollerade mindre studier, där deltagarna lottats till att äta choklad eller inte, har visat att choklad och kakao har positiva effekter på blodtrycket och blodfetterna, och förbättrar spänsten i blodkärlen, säger Alicja Wolk.

Men även om detta kan låta som underbara nyheter som bjuder in till chokladfrossande så påpekar forskarna att man givetvis bör vara balanserad med sin chokladkonsumtion.

– Eftersom choklad är ett energitätt livsmedel och innehåller rätt mycket socker och mättat fett bör det ätas med måtta, säger Alicja Wolk till UNT.

Dokumenten från studien finns att läsa på facktidsskriften Hearts hemsida. (kräver registrering)

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna