Om du pratar med dig själv så är du inte konstig, du är faktiskt ett geni.

När jag hör människor prata med sig själva på tunnelbanan eller på gatan tänker jag ofta att hen måste allt vara lite galen. Sen gör jag det själv. ”Glöm inte stänga av kaffebryggaren”, ”Var parkerade jag bilen?” ”Vad skulle köpa nu igen?”, säger jag ofta högt så att andra hör. Men nu är det bevisat. Att prata med sig själv är ett tecken på att man är ett geni. Albert Einstein pratade med sig själv till exempel. Einstein.org skriver att han brukade repetera meningarna för sig själv. Här är 5 bevis på varför man bör prata mer med sig själv.

1. Din hjärna jobbar effektivare om du pratar med dig själv.

Psykologerna Daniel Swigley och Gary Lupyans studie som publicerades i Quarterly Journal of Exprimental Psychology visar att prata med sig själv faktiskt är positivt.

Swigley och Lupya gör ett experiment på 20 personer. De ger dem ett namn på ett objekt som de ska hitta i en mataffär. Under första delen av experimentet fick deltagarna inte prata, men under andra delen av experimentet fick de upprepa namnet på objektet medan de letade efter det.

Enligt Live Science hittade deltagarna objektet lättare när de pratade med sig själva. Att prata med sig själv hjälper minnet. Det gör målet mer konkret.

2. Prata med dig själv hjälper bara när du vet vad du vill.

Att säga objektets namn högt hjälper bara om du vet hur objektet ser ut. Om du inte vet vad du söker efter blir du bara förvirrad. Enligt Gary Lupyan:

”Om du inte vet vad du söker hjälper det inte att säga det högt, det kan i stället göra dig disträ. Men om du vet att bananer är gula och har en speciell form kan du genom att säga ”banan” högt aktivera hjärnans visuella funktioner och få hjälp att hitta bananerna”.

3. Som barn lär du dig mer om du pratar med dig själv.

Barn lär sig att prata genom att lyssna på vuxna och härma vad de säger. Vi behöver höra vår egen röst för att lära oss att använda den.

Enligt Live Science kan ett barn guida sig själv i olika beteenden genom att prata högt, till exempel när de knyter sina skosnören, och påminna om att fokusera på uppgiften.

Tänk på alla småbarn du känner. Visst har du sett dem prata med sig själva när de leker med bilar eller med sitt favoritgosedjur?

Ett barn kan fokusera genom att prata om sitt problem. Om till exempel en pojke säger ”Den lilla bilen får plats i garaget men den stora bilen är för stor”, kommer pojken då testa vilken bil som får plats i garaget.

Ett barn lär genom att utöva det de tänker, det får dem att komma ihåg hur de löste problemet nästa gång. Att prata högt hjälper dem få grepp om världen.

4. Att prata med dig själv hjälper dig få ordning på tankarna.

Att prata med dig själv kan enligt psykologen Linda Sapadin hjälpa dig att fatta viktiga beslut. ”Det hjälper dig att samla tankarna och besluta om vad som är viktigt”.

Alla vet ju att det bästa sättet att lösa ett problem är att prata om det, så varför inte prata med dig själv eftersom det är ditt eget problem?

5. Att prata med dig själv hjälper dig uppnå dina mål.

Att göra listor på hur man ska uppnå sina mål kan vara överväldigande. Att istället prata dig igenom målen är mycket mer effektivt och ett bättre sätt att uppnå dem. Om du går igenom dem steg för steg kommer varje steg kännas enklare och mer konkret.
Saker kommer plötsligt kännas möjliga och du kommer bli mindre orolig för kommande problem.

Som Sapadin säger; ”Genom att säga ditt mål högt fångar du din uppmärksamhet, förstärker budskapet, styr dina känslor och skärmar av sådant som distraherar.”

Du blir mer självständig genom att prata med dig själv. Som till exempel Albert Einstein som var oerhört begåvad och som tidigt utnyttjade sina talanger. Människor som pratar med sig själva är mycket skickliga och litar bara på sig själva när det gäller att ta reda på vad de vill.

Så fortsätt babbla på i offentliga rum, det bevisar bara att du är ett geni!

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.