Smart plåster kan ersätta sprutor för diabetiker.

Forskare har utvecklat ett nytt smart plåster med mikronålar som kan ersätta diabetikers insulinsprutor. För injektionsrädda diabetiker lär det nya plåstret vara ett välkommet alternativ som kan underlätta deras liv, skriver IFLScience.

Rädslan för sprutor är en av de vanligaste fobierna. Många människor blir svettiga bara av tanken på att en nål ska tränga in genom huden. Omkring 387 miljoner människor runtom i världen lider av diabetes, bara i Sverige är det runt 400 000 personer som har diabetes, enligt Diabetesförbundet.

Dessa människor håller sitt blodsocker i schack genom att regelbundet kontrollera blodsockervärdet. Om fel mängd medicin injiceras kan det leda till allvarliga komplikationer.

Men ett nytt plåster kan nu komma att revolutionera hur diabetiker håller koll på sitt blodsocker. Det är forskare vid University of North Carolina och NC State som har utvecklat ett plåster med mer än 100 mikronålar. Nålarna är fulla med insulin och glukosenzymer. När blodsockernivån blir för hög frigör plåstret dessa enzymer. Enligt forskarna funkar plåstret snabbt och det är dessutom lätt att använda, enligt IFLScience.
– Vi har designat ett plåster som funkar snabbt, det är lätt att använda och det är gjort av biokompatibla material, säger Zhen Gu, professor och en av författarna till studien, enligt UNC Helat Care.

Foto: Zhen Gus laboratorium.

Diabetes

Studien, som publicerades i Proceedings of the National Academy of Sciences, visade lovande resultat på en mus med typ 1-diabetes och nu hoppas forskarna på liknande resultat på människor.

Studien visade att plåstret sänkte mössens blodglukos under upp till nio timmar. Eftersom möss är mindre känsliga mot insulin än vad människor är tror forskarna att att plåstret kan ha mer långvarig effekt på männiksor med diabetes.

– Den hårda delen av diabetesvården är inte insulinet, kollen av blodsockret, eller dieten, utan faktumet att du måste göra allt detta flera gånger om dagen, varje dag, i resten av ditt liv. Om vi kan få de här plåstren att fungera på människor kommer det att förändra allt, säger John Buse, en av författarna till studien, enligt IFLScience.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.